Четвъртък, 19 Сеп 2024
 
Регионът

Направиха първа копка на канализация и водопровод в Ивайло за 23 милиона лева - първото село със 100 % покритие на канализационната мрежа в общината /СНИМКИ/

  30.07.2024 11:58             
Направиха първа копка на канализация и водопровод в Ивайло за 23 милиона лева - първото село със 100 %  покритие на канализационната мрежа в общината /СНИМКИ/

С първа копка и водосвет преди минути бе дадено началото на изпълнението на проект за канализация и водопровод на село Ивайло. Над 23 милиона лева отпуска държавата, а Ивайло с неговите 3500 жители ще бъде първото село в общината с изцяло нова канализационна и водопроводна системи. Важността и мащабността на инфраструктурнияп роект  е заложен в управленската програма на общинската администрация - проектът за доизграждане канализационна мрежа и реконструкция на водопроводна мрежа – Етап III, с. Ивайло, общ. Пазарджик. подчерта кметът на община Пазарджик Петър Куленски. На събитието присъстваха и областният управител Валентина Кайтазова, и  кметът на селото Цвятко Луджев и шефа на фирмата изпълнител „Делчев инженеринг“ инж. Иван Делчев. Те спазиха ритуала с кирките и разбиването на бутилка шампанско.

Проектът е от съществено значение за подобряването на качеството на живот на жителите на с. Ивайло. Той включва едновременно изграждане на канализацията и подмяна на съществуващите азбестоциментови /АЦ/ (доказано рискови за живущите), стоманени и поцинковани улични водопроводи с нови, както и подмяна на всички сградни водопроводни отклонения. Проектът е част от стратегическата управленска инициатива на Общината за подобряване на инфраструктурата и повишаване качеството на живот в малките населени места. Етап III от канализационната и реконструирана водопроводна мрежа е част от проектирани и трасирани според нормативните разпоредби и изисквания за разположение на уличните проводи с обща дължина на линейните участъци от над 14 000 м. За участъците, в които се изгражда уличната канализация, се предвижда подмяна на уличната водопроводна мрежа, като се осигури преустановяване на авариите, възстановяване на асфалтовата настилка и възможност за последващо благоустрояване на улиците.

„Радваме се, защото  нещата  вече започват да се случват. Реализацията на този проект е част от държавната политика, с която фокусът е към по-малките населени места за подобряване живота на гражданите. Поздравявам екипа на община Пазарджик, разработил този проект“, обърна се към присъстващите областният управител Валентина Кайтазова и пожела на фирмата-изпълнител с лекота да се справи с работата и в рамките на предвиденото време.

Като „малка победа“ по пътя към голямата определи днешното събитие общинският кмет Петър Куленски.

„Инвестицията във водопровод и канализационна мрежа всъщност е инвестиция в бъдещето на селото. След завършването му Ивайло ще бъде първото село, което  ще има 100-процентово покритие на канализационната мрежа в община Пазарджик, което е изключителна привилегия. Това е най-големият ВиК-проект, който ще бъде финансиран и следва да се изпълни през настоящата 2024-а и началото на 2025 година. Благодаря на г-жа Кайтазова и на държавата, на МФ и на МРРБ, които правят възможна реализацията на такива общински проекти“, каза Куленски и се извини на жителите на Ивайло за временното неудобство, което ги очаква. „Вярвам в професионализма на изпълнителите. Ние ще следим работата да бъде изпълнена качествено и в срок. Вярвам, че след година ще сме тук, за да се поздравим с чисто новата канализационна мрежа на село Ивайло“, добави кметът.  

Кметът на Ивайло Цвятко Луджев увери инж. Делчев, че ще бъде на 24-часово разположение на изпълнителите до завършването на проекта. „Свидетел съм в последните 8 месеца на неуморната работа на специалисти от Общината и други хора“, каза Луджев и благодари за реализацията на отдавна чаканото начинание на всички, свързани с проекта.

Управителят на „Делчев инженеринг“ инж. Иван Делчев поясни, че по проект трябва да бъдат изпълнени 14 км канализационна мрежа и 14 км водопроводна, без отклоненията към всеки един имот. „На улиците с асфалтово покритие ще бъде възстановен асфалта след полагането на тръбите“, обеща той. По думите му, и фирмата, и общинското ръководство, имат желание да асфалтират и други улици в селото, дори за цялата улична мрежа, и се надява това да се случи. Инж. Делчев увери, че като изпълнители ще се стремят да сведат до минимум неудобството за ивайловци в следващата една година.

С реализацията на проекта в селото ще се осъществи:

∙ Подобряване на водоснабдяването - реконструкцията на водопроводната мрежа ще осигури надеждно и непрекъснато водоснабдяване с чиста питейна вода за жителите на селото.

∙ Ефективна канализация - доизграждането на канализационната мрежа ще допринесе за ефективното отвеждане и третиране на отпадъчните води, като по този начин ще се подобри хигиената и санитарните условия в селото значително.

∙ Опазване на околната среда - проектът ще намали критичните показатели на замърсеност на добиваната вода за питейно-битови нужди от ПС „Ивайло“, осигуряваща 1/5 от общото количество вода за ВиК дружеството. Ще се реши на 100% проблема в селото с отвеждането на БФОВ; Заради броя на жителите (над 2000 души), Община Пазарджик и Република България ще търпят санкции от ЕС при неизградена централна канализационна система, т.е. продължаващо заустване на отпадъчни води в септични ями.

∙ Повишаване на общественото здраве - модернизираната водопроводна и канализационна мрежа ще намалят риска от водно пренасяни заболявания и ще подобрят общественото здраве.

Проектът на стойност над 23 млн. лева е най-големият общински ВиК проект за 2024 г., който получава финансиране по програмата за реализация на общински проекти, заложена в държавния бюджет. Планирано е завършването на строителството до края на 2025 г.

(Зн)


Свързани