Понеделник, 16 Сеп 2024
 
Спорт

Шефът на БФМП подари екип и плакет на кмета Куленски и каза защо е избрал Пазарджик за първата по рода си в България площадка за модерен петобой /СНИМКИ/

  30.07.2024 21:57             
Шефът на БФМП подари екип и плакет на кмета Куленски и каза защо е избрал Пазарджик за първата по рода си в България площадка за модерен петобой /СНИМКИ/

ПАЗАРДЖИК. С атрактивни "паркур"-демонстрации на терен, със спортни тацци, с холежалие Пазарджик да държи високтата летва на водещ център в модерния петобой и в присъствието на много хора стана тържественото откриване на първата площадка с препятствия за обстикълс в България. Тя е сертифицирана по стандартите на МОК и заменя петия елемент от модерния петобой – ездата (както е известно, останалите са плуване, бягане, фехтовка и стрелба).

Съоръжението е позиционирано на плувен комплекс „Балона“ и ще даде възможност на Пазарджик да домакинства редица национални и международни състезания, издигайки на нови висоти способността на града да бъде притегателна точка за практикуване на спорт и международни спортни състезания.

Лентата на трасето прерязаха общинският кмет Петър Куленски и председателят на Българска федерация по модерен петобой Андрей Кузманов, който е родом от Пазарджик е и бивш възпитаник на СКМП „Хебър“. Много демонстрации на площадката от състезатели на петте пазарджишки клуба по модерен петобой и вълнуващи спортни танци на СК „Импулс“ белязаха церемонията по рязането на лентата. Сред многобройната публика имаше представители и на клубове от страната, но особено доволни бяха пазарджишките треньори.

На събитието присъстваха и изпълнителният директор на БФМП Камелия Александрова, зам.-кметът Таня Колчакова, директорът на дирекция „Образование и култура“ Весела Тодорова, а особен фокус от страна на медиите падна върху единственият ни представител на олимпиадата в петобоя – Тодор Михалев.

Вдругиден варненецът тръгва за Париж и обека да даде най-доброто от себе си, за да спечели медал. Тодор ще спори за медали не къде да е, а в двореца  Версай – неслучайно там се провеждат състезанията по модерен петобой на олимпиадата в Париж, тъй като Пиер дьо Кубертен, който възкресява олимпийските игри, е създател на модерния петобой (прави го за олимпиадата в Стокхолм през 1912 г.).

„Искам да благодаря на г-н Кузманов и БФМП, че ни предоставиха това съоръжение. По този начин Пазарджик щеа затвърди позициите си като център на модерния петобой в България и ще приемаме тук национални международни  състезания“, заяви кметът Петър Куленски. „Надявам се, че с помощта на федерацията скоро тук ще домакинстваме и на престижни международни форуми.  Днес е щастлив ден за българския спорт и в частност за Пазарджик – видяхте, че представителките на „Бадминтон-скуош клуб Пазарджик“ Габриела и Стефани Стоеви за пръв път се класираха на четвъртфинал на олимпийските игри. Вече имаме тази нова инсталация, която ще се ползва от нашите клубове, но и клубовете в страната са добре дошли. А ние проължаваме да инвестираме в спортна инфраструктура, защото вярваме, че това е правилната стратегия тук да се развиват и да тренират бъдещите шампиони“, отбеляза градоначалникът.

„Благодарение на г-н кмета Куленски това съоръжение е факт. Аз му обещах, че първата такава сертифицирана площадка ще бъде тук – на нея могат да се провеждат и световни първенства. Стана красиво, просто фантастично“, небез емоция сподели председателят на БФМП Андрей Кузманов и допълни, че е много приятноизненадан от факта, че за пръв път вижда в лицето на Куленски политическо лице, което не вкарва партийна политика в спорта. Кузманов поясни, че трасето е минало инспекция от Швейцария – страната-производител, а комисия я е я сертифицирало на място, като той лично е присъствал на монтажа преди седмица.

„За пръв път в България поставяме ново начало за модерния петобой. Да се надяваме, че Пазарджик отново ще е водещ в нашия спорт и още повече деца ще тренират. Но без помощта на Общината нямаше да стане нищо. Разбира се, ако ме питате, лично моето мнение е, че без ездата спортът ни губи романтичното. Но обстоятелствата го изискват .- МОК, на базата на съкратено време за телевизионно излъчване, оттам идва всичко“, добави Кузманов и покани всички на европейско първенство по модерен петобой до 15 години от 15 до 18 август в зала „Арена София“, където до дни ще бъде монтирана втора такава площадка.

Андрей Кузманов подари на кмета специален плакет послучай 70-годишнината на БФМП, както и екип на националния отбор по модерен петобой. След рязането на лентата чевръсти петобойци-шампиони направиха демонстрации на трасето.

(Зн)


Свързани