Понеделник, 16 Сеп 2024
 
Регионът

В Пещера се проведе встъпителна пресконференция по проект за подмяна на уличното осветление с LED

  31.07.2024 13:55             
В Пещера се проведе встъпителна пресконференция по проект за подмяна на уличното осветление с LED

Встъпителна пресконференция по Проект „Повишаване на енергийната ефективност на Община Пещера, чрез подмяна на уличното осветление със светодиодно (LED)“ се проведе в Пещера.

Проектът се реализира в изпълнение на договор за безвъзмездна финансова помощ № МЕ-С4.I3-27 с Министерство на енергетиката за изпълнение на проект № BG-RRP-4.025-0030 „Повишаване на енергийната ефективност на Община Пещера, чрез подмяна на уличното осветление със светодиодно (LED)“ по процедура BG-RRP-4.025 - Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление - Покана 1 по Националния план за възстановяване и устойчивост.

На 18.08.2023г. кметът на Община Пещера Йордан Младенов подписа договор за безвъзмездна финансова помощ с Министерство на енергетиката за изпълнение на проект „Повишаване на енергийната ефективност на Община Пещера, чрез подмяна на уличното осветление със светодиодно (LED)“.

Проектът се финансира от Механизма за възстановяване и устойчивост, Инвестиция „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“ в изпълнение на  Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.

Общият размер на допустимите за финансиране разходи е 590 711,12лв., от които:

Финансиране чрез Плана за възстановяване и устойчивост е в размер на 493 889,69 лв.

Национално съфинансиране - 96 821,43 лв.

Срокът за изпълнение e 18 месеца.

„Основната цел на проекта е повишаване енергийната ефективност, чрез технологично обновление и модернизиране на системите за външно изкуствено осветление, собственост на Община Пещера, и подобряване условията на живот на гражданите.“, каза Йордан Младенов.

Той уточни, че дейностите по проекта предвиждат демонтиране на 1 177 бр. стари осветителни тела и монтиране на 1256 бр. нови LED осветителни тела, разположени на територия на Пещера, част от които с независимо електрозахранване от възобновяеми енергийни източници, което ще намали емисиите на парникови газове и ще подобри значително климата.

Стана ясно, че предстои доставка и монтаж на Система за управление и мониторинг на уличното LED осветление, която дава възможност за онлайн информация в реално време за параметрите на системата за улично осветление, включително измерване и контрол на консумацията на електрическа енергия и взимане на правилни управленски решения за контролиране на енергопотреблението.

„Реализацията на проекта ще подобрява общинската инфраструктура, осигурява комфортна светлинна среда за жителите и гостите на града и повишава безопасността на движение по улиците.“, категоричен е градоначалникът.

 изпълнението на проекта ще се изгради нова система за улично осветление, отговарящо на изискванията на Европейските норми, което ще доведе до намаляване разходите на Община Пещера за електроенергия.


Свързани