Понеделник, 16 Сеп 2024
 
Пазарджик

В Областна администрация: Обсъдиха опазването на полските и горските територии от пожари

  31.07.2024 17:34             
В Областна администрация: Обсъдиха опазването на полските и горските територии от пожари

ПАЗАРДЖИК. Днес областният управител Валентина Кайтазова и зам.-областният управител Осман Мурадов проведоха планово заседание на Областния съвет за намаляване риска от бедствия в област Пазарджик. Предстои актуализация на Областния план за защита при бедствия. Ще бъде направен преглед и анализ на правилата за безопасно поведение и сигнали за ранно предупреждение и оповестяване на населението при пожари, при бедствия и промишлени аварии.

„В пожароопасния сезон е изключително важно да преценим дали всички превантивни дейности, които изпълняваме са достатъчно ефективни. Анализът на последните пожари отново показва, че трябва да засилим превенцията и контрола по спазването на разпоредените мерки, каза областният управител Валентина Кайтазова и отново благодари на всички институции, доброволци и фирми, участвали в овладяването и потушаването на пожарите в региона. Областният управител отправи апел към кметовете на населените места да информират населението за действащите забрани в разгара на пожароопасния сезон, за да бъде сведен до минимум рискът от възникването на пожари и всички неблагоприятни последствия от тях.

Общият брой на пожарите в област Пазарджик от 01.01.2024 г. до 31.07.2024 г. е 846, сочат данните на РДПБЗН Пазарджик. За същия период на миналата година те са 725 бр.

На територията на цялата област се провеждат проверки от мобилни екипи /служители на ОДМВР Пазарджик, РДПБЗН, Областна дирекция „Земеделие“ и РДГ Пазарджик/, за спазване на противопожарните забрани след издадената заповед от областния управител за преустановяване на дейности в земеделските територии  до края на м. август 2024 г. През първата седмица от старта на проверките, мобилните екипи са съставили общо 46 бр. предупредителни протоколи на собственици и ползватели на селскостопанска техника, на арендатори и земеделски производители, на къмпингуващи лица в районите с висок риск от пожари. Проведени са поредица от срещи по места с кметове на кметства, кметски наместници, председатели на земеделски кооперации.

Членовете на Областния съвет за намаляване риска от бедствия бяха запознати с дейностите по националната кампания „Да опазим горите от пожари“. Пазарджик е една от 15-те области в страната, в които структурите на Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите изпълняват информационно-образователна кампания за опазване на горите от пожари. Събитията имат за цел да фокусират общественото внимание върху важността на темата за пожарите като в тях вземат участие преди всичко децата.

Освен образователна, целта на мероприятията е общественото внимание, както и усилията на всички администрации и институции да бъдат обединени от темата за опазване на земеделските и горските територии от пожари. За тази цел, в събитията на горските структури участват представители на областните и общински администрации, регионални служби на ПБЗН, общински служби по земеделие.


Свързани