Четвъртък, 19 Сеп 2024
 
Други

Викингски дракар на д-р Куюмджиев отплува за морето

  01.08.2024 07:47             
Викингски дракар на д-р Куюмджиев отплува за морето

ПАЗАРДЖИК-ВАРНА. Впечатляващ викингски кораб, изработен от изкушения от изкуството стоматолог д-р Станимир Куюмджиев, намери пристан в морската ни столица. Собственикът на галерия Camie Gallery във Варна – Камена Сиракова, се похвали: „Викингски дракар днес акостира в моята галерия!  Материал бронз, основа от бял оникс, размери 20/22 см. Истинско морско бижу! Автор е Станимир Куюмджиев“.

Същевременно Никола Колев също си „поигра“ с викингската лодка. Учителят, фотограф и краевед отскоро прави колажи на произведения на изкуството на пазарджишки автори с пейзажни фотоси, като потапя творбите в естествената им среда. Разбира се, дракарът бе „пуснат“ на вода.

„Дракар“ в древните скандинавски езици означавало буквално кораб-дракон (от Drage – „дракон“ и Kar – „кораб“). Отличителна черта на дракарите е драконската глава на носа, а самите кораби били с размери между 35 и 60 м, с удължена и тясна конструкция, издигнати нос и кърма, и снабдени с весла и висока мачта с правоъгълно или квадратно ветрило. Големите дракари разполагали с до 35 двойки весла и можели да развият скорост от 10–12 възела. В наши дни има запазени дракари в музеи в Норвегия и Дания.

Виждайки наскоро рисунка и снимка на дракар, у д-р Куюмджиев изниква идеята да създаде такъв от бронз, призна той пред „Знаме“. Още повече, по изобретената от него технология за сътворяване на стопяем модел за скулптури тази задача би била интересна. Когато изпратил модела на леяра си, последният доста се чудил дали ще успее да го отлее. Но резултатът се оказал чудесен. И така – след доста шлосерска дообработка, шлайфане и  патиниране, след монтаж върху полускъпоценния фундамент от оникс, корабчето "заплува" по незнайни пътища и посоки - към очите и сърцата на хората.

(Зн)


Свързани