Понеделник, 16 Сеп 2024
 
Крими

Овладяха големия пожар в Панагюрско, ясен е и причинителят

  02.08.2024 09:50             
Овладяха големия пожар в Панагюрско, ясен е и причинителят

Пожарът, който възникна вчера между селата Баня и Оборище и град Панагюрище, към момента е овладян и локализиран. Това е станало с изключителните усилия през вчерашния ден и през цялата тази нощ на екипи на пожарната от цялата област, от всички районни служби за пожарна безопасност и защита на населението, както и на много представители на горските стопанства с високопроходими автомобили, на доброволци от доброволното формирование в Панагюрище. Изключителното съдействие са оказали и ръководството и служителите на „Асарел-Медет“ АД. С тяхна помощ е направена много ефективна просека, дала възможност пламъците на единия фронт да се ограничат изцяло.

Тази сутрин действията са съсредоточени около погасяването на отделни локални огнища. Екипите, дежурили през нощта, са сменени с нови служители. Надеждите са още през светлата част на денонощието пожарът да бъде изцяло погасен.

А в Районното управление в Панагюрище има образувано на досъдебно производство във връзка с този пожар. Установен е извършител за запалване по непредпазливост, в резултат на техническа неизправност на комбайн, който жънел нива край село Баня. Оттам всъщност е тръгнал огънят, макар да е направен опит да бъде спрян със средства за пожарогасене. Използвана е и друга техника за ограничаване на разпространението, но заради силния вятър, пламъците излезли извън нивата много бързо и обхванали сухи треви и стърнища. Скоро навлезли и в горския фонд.

- За радост, със задружните усилия, с много човешки и материален ресурс, с нужната техника, пожарът беше ограничен. Всички участници дадоха своя дан това да се случи и в рамките на тази сутрин да имаме тази положителна война – подчертават от пожарната. И отново апелират към всички жители на областта:

- В пожароопасен сезон сме. Ситуацията е много сериозна заради сухото време и силния вятър на места, които създават предпоставки за много бързо разпространение на огъня. Така че спазвайте стриктно противопожарните изисквания.

(Зн)


Свързани