Понеделник, 16 Сеп 2024
 
Регионът

В Равногор: На Празника на набора се изви хоро на 7 ката

  03.08.2024 13:16             
В Равногор: На Празника на набора се изви хоро на 7 ката

РАВНОГОР. Празникът на младежта и приятелството отново събра в селото 15 младежи – 5 момичета и 10 момчета, родени през 2006 г. Събитието за пореден път пресъздаде отколешната традиция мъжки майки да изпращат синовете си в казармата. Сега казарма няма, затова празникът е наречен Ден на младежта. Той е единственият по рода си в България.

Младежите, заедно с учителите, родителите и близките, посетиха, както всяка година, дома на Елена и Славчо Стамболиеви. Домакинята

ги почерпи с топли милинки

Откакто съществува новият ритуал, равногорката винаги извезва знамената на новобранците. С пряпореца начело, младежите посетиха исторически и природни забележителности край селото – Християнския кръст, издигнат на входа на Равногор, положиха цветя на паметника на загиналите в Априлското въстание през 1876 г. и на паметника на апостола на свободата Васил Левски.

Празничният ритуал започна в петък, в 19 часа, с водосвет за здраве, отслужен от отец Петър, свещеник в храм „Свети Йоан Предтеча“ в Брацигово.

Отец Петър освети знамето

с пожелание да се пази чисто и неопетнено.

Освен с китка здравец, вързана с червен конец, момичетата закачиха донаборниците и със зайчета – символ на приятелството. Известно е, че в казармата старите войници наричаха „зайци“ новобранците, облекли за първи път войнишката униформа.

Водещите на церемонията – Надя Реджеп и Радослав Русев, облечени в равногорски носии, благодариха на родителите, работещите в читалището „23 април 1876 - 1909“, на обществеността в селото за подкрепата традицията на набора в Равногор да продължи.

От името на родителите приветствие поднесе Цонка Симеонова, която пожела здраве и успех на

порасналите момичета и момчета

Пожела им да са добри хора и да следват мечтите си. Пожелание за здраве и повече смелост в житейския път поднесоха и кметовете на Брацигово и Равногор – Надежда Казакова и Нейчо Коланев, както и секретарят на местното читалище Мария Спасова. Младежкият празник уважи и кметът на Пещера Йордан Младенов, който е родом от Равногор.

След хубавите пожелания

към небето полетяха 3 бели гълъба,

символ на любовта, мира, чистотата и новото начало. След официалната част започна общото веселие.

На следващия ден – в събота, празникът продължи с музика и хора. Много настроение създаде изпълнението на оркестър „Царацовски ритми“, звучаха и завладяващи с мелодиката си песни в изпълнение на Валери Грибачев. Щом обаче писнаха кабагайдите на Стефан Янев и Любомир Петьов, се изви кръшно българско хоро на цели 7 ката, дълго и незапомнено.

В края цветни илюминации озариха небето над китното родопско село.

- Хубавото на Празника на набора е, че си дават среща родители и ученици, някои от които отдавна напуснали родния си край. Това се случва в селото с най-чистия въздух, зеленина и прохлада – щастлива е Мария Спасова. Тя си пожела: „Доскоро. До следващия набор догодина“.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани