Понеделник, 16 Сеп 2024
 
Други

Духовият оркестър с мажоретки се завърна в картата на Европа

  04.08.2024 07:24             
Духовият оркестър с мажоретки се завърна в картата на Европа

В дом за хора със специални нужди не останал неразплакан човек

ВЕЛИНГРАД. Светът спори удачно ли бе откриването на олимпиадата в Париж, а представителният младежки духов оркестър с мажоретен състав „Димитър Мечев“ към читалище „Отец Паисий–1893“ в курорта се върна от незабравимо френско приключение с музика, паради, предизвикателства и незабравими моменти, които заякчиха екипния дух и демонстрираха таланта на нашите младежи. Такова е впечатлението от 29-ото издание на фестивала Mazafolie's - Festival Fanfares Sans Frontières.

Повече за него пред „Знаме“ разказа не без вълнение д-р Силвена Байракова, председателка на читалището:

- Графикът на състава беше пълен с многобройни участия и

паради в очарователните Мазаме и Пюи-Гийом,

особено вечер. Дефилетата бяха наистина дълги и участниците маршируваха километри с тежките си инструменти, а мажоретките проявиха забележителни дух и издръжливост при изпълненията и сложните хореографии. Въпреки натоварването, съставът показа всеотдайност и с емоционалните си изпълнения пленяваше публиката при всяка една своя изява.

Нощният въздух беше изпълнен с мелодии и грациозни движения. Участията до късно вечерта бяха предизвикателни, но

радостта и признателността в очите на хората

си заслужаваха всяко усилие. Нашите млади изпълнители демонстрираха с вълнение своята жизненост и споделяха страстта си към музиката и танца, както с другите състави, така и с многобройната публика.

Най-голямото удовлетворение за ръководителите на Представителен младежки духов оркестър с мажоретен състав „Димитър Мечев“ – маестро Димитър Лазаров и Биляна Масларова – хореограф, бе завръщането на състава на картата на европейските фестивали. Особено ценен е този културен обмен, защото срещите и общуването с други изпълнители обогатяват и мотивират за още по-големи успехи.

- Имаме толкова много истории за споделяне – ентусиазирани са още и самите участници. - Това беше пътуване, изпълнено не само с музика и танци, но и със

смях и незабравими моменти,

които много ни сближиха. Съставът ни участва с програма на няколко невероятни места. Емоционалният връх обаче несъмнено беше представянето ни в Дом за хора със специални нужди. Вълнението не пощади никого, а духовата музика и красивите хореографии предизвикаха усмивки, сълзи и чувство на радост у всички присъстващи. В Дома не остана сухо око (включително и от нашите).

С блеснали очи момичетата и момчетата и техните ръководители разказват и за дългите паради:

- Бяха си наистина. Представете си как оркестрантите маршируват километри с инструментите си, а мажоретките танцуват, ослепителни в своите високи ботуши.

Може би сме поставили нов световен рекорд за най-много стъпки, направени по време на свирене на сузафон?!

До края на парадите всички бяхме развили прасци от стомана и се шегувахме, че ако продължим пеша, направо ще се върнем у дома! Убедени сме, освен това, че успяхме да отключим нова суперсила у останалите участници и всички са готови за филм на Marvel за безсънен маратон от паради.

Местните кафенета пък кипяха от вълнение, пълни с хора, нетърпеливи да видят изпълненията на нашия състав. Имахме чувството, че целият град е излязъл да стане свидетел на шестващата музикална феерия, превръщайки всяка улица в концертна зала на открито.

Така неусетно, защото дните и нощите направо се сливаха, премина епичното участие на ПМДОМС "Димитър Мечев" в 29-тото издание на Mazafolie's - Festival Fanfares Sans Frontières с над 300 участници от 6 различни държави. Този фестивал ни е особено скъп, защото именно на него, в Мазаме, преди много години е

първата оркестрова изява в чужбина на внука на Димитър Мечев

А ние сме продължители на тази традиция и градим имиджа на състава за поколенията след нас. Точно както предишните поколения са го правели, за да ни има и да сме разпознаваеми на картата на Европа.

- Сърдечни благодарности към нашите спонсори за тяхната непоколебима подкрепа. Признателни сме на нашите благодетели, на родителите на участниците, на нашата приятелска общност, която ни вдъхновява и насърчава да продължим нашето пътуване към съвременно развитие на тази предизвикателна музикално-танцова симбиоза – ПМДОМС „Димитър Мечев“ – казва пък в заключение д-р Байракова.

Мария ДЪБОВА


Свързани