Понеделник, 16 Сеп 2024
 
Други

Честит празник! Бай Иван Симеонов навърши 94

  05.08.2024 10:14             
Честит празник! Бай Иван Симеонов навърши 94

ПАЗАРДЖИК. Днес почетният председател и създател на Общинския работнически спортен клуб и на единствените в страната общински работнически спортни игри Иван Симеонов навърши 94 години. Бай Иван, както го наричаме всички, и на тази възраст продължава да следи активно спорта и не пропуска случващото се на олимпиадата. Разбира се, всеки петък  задължително започва с новия брой на вестник "Знаме"...

Днешния рожден ден почетният гражданин на Пазарджик и заслужил деятел на спорта ще празнува заедно със съпругата си Цеца, сина, снахата, внука, правнуците и от сутринта приема поздравления за здраве.

Иван Симеонов е роден на 5 август 1930 г. в село Драгомир, Пловдивска област (до 1959 г. е в Пазарджишка околия). Като ученик в 10-и клас в Стрелчанската гимназия през 1948 г. е приет с конкурс (от 1600 кандидати за 140 места) в първия в страната новооткрит Държавен физкултурен техникум за физическа култура и спорт „Васил Левски” в Пловдив, който завършва през 1952 г. с право на преподавател по физическо възпитание в основните училища и кадри в спортните организации. След казармата през 1954 г. постъпва на работа в Околийския комитет за физкултура и спорт-Пазарджик като учебно-спортен инструктор. Сред първите му инициативи са организиране на колоездачна обиколка на Пазарджишка околия с пътнически велосипеди (с участието на 110 колоездачи), Спартакиада на физкултурните колективи, носещи името на Апостола на свободата Васил Левски, изграждане на първите стадиони в околията в Гелеменово, Сарая и Паталеница, на първия плувен басейн в местността Топлата вода край Белово, организиране в Юндола на 20-дневен курс за треньори по борба в селата, с ръководител Хари Стоев (близък съратник на Дан Колов) и други. При учредяването на Окръжния съвет към Българския съюз за физкултура и спорт Иван Симеонов е избран за негов зам.-председател.

С прекарване на топлата вода от Варварската баня до Пазарджик през 1958 г. за новопостроената баня по негова идея се построяват двата открити днешни плувни басейна с олимпийски размери. Възниква и инициативата за изграждане на днешния покрит спортен комплекс с покрит плувен басейн и спортна зала. В навечерието на новата 1968 г. като новогодишен подарък на плувците на 28.12.1967 г. официално е открит първият извънстоличен покрит плувен басейн в страната - с размери 25/12.50 м, с трибуни за 300 души, собствено парно и сервизни помещения.

Личен е приносът му в поставяне началото и развитието на модерния петобой, вдигането на тежести, конният спорт, борбата, художествената гимнастика, плуването...

През 1970 г. Иван Симеонов преминава на работа като завеждащ отдел „Физкултура, спорт и туризъм” на Окръжния съвет на Българските професионални съюзи, които до тази година завежда на обществени начала. Негов принос са ежегодното провеждане на традиционните окръжни работнически спартакиади в 11 вида спорт, първенства по ски и шейни, прегледите „Здрави, силни, работоспособни”, на които комбинат „Марица” е 2 пъти републикански шампион (1972, 1976), международният лекоатлетически крос „Мир и дружба” с участието на 14 страни, футболните турнири, на които Акумулаторният завод е двукратен републикански първенец, петолъчният туристически поход до вр. Милеви скали, автопоходите до военното гробище в Харкан, Унгария, на загиналите във Втората световна война българи и много други прояви. По негово предложение на бунището на десния бряг на Марица през 1977 г. се построява с профсъюзни средства и доброволния труд на предприятията първият в страната работнически спортен комплекс, известен като Зона на здравето. 

От февруари 1990 г. е учредена Общинска работническа спортна федерация, неправителствена обществена спортна организация по ЗНСЦ, без база и целеви средства, без свой дом. За председател бе избран Иван Симеонов, вече пенсионер, на обществени начала, а оттогава до идването на коронавируса редовно се провеждат дете основни спортни прояви – игрите „Христо Ботев” и „Спортна есен”. Негова е идеята за паметника на Христо Ботев в Пазарджик, открит официално на 2 юни 2002 г. на площад „Съединение”. Иван Симеонов е награждаван с народен орден на труда, с юбилейния медал „1300 години България”, с най-високото спортно отличие „Заслужил деятел на спорта”, със златна значка I степен на ЦС на БПС, значката „Отличник на спортното строителство”, значка на БТС, на Съюза на автомобилистите. С решение от 20 май 2007 г. на Общинския съвет му е присъдено на-престижното общинско отличие „Почетен гражданин на Пазарджик” за неговия значим принос в развитието на спорта в общината.

Честит рождетн ден, бай Иване! Бъди здрав и да ги направиш сто!

"Знаме"


Свързани