Понеделник, 16 Сеп 2024
 
Спорт

Наш баскетболист и националите ни спечелиха бронза на Европейското - северномакедонците ни освиркаха

  05.08.2024 12:17             
Наш баскетболист и националите ни спечелиха бронза на Европейското - северномакедонците ни освиркаха

СКОПИЕ. Пазарджиклията Александър Божков и съотборниците му от българския национален отбор по баскетбол за юноши до 18 години спечелиха третото място на Европейското първенство в Дивизия "B" в Скопие (Република Северна Македония) и си осигуриха промоция за елитната Дивизия "А". В спор за бронзовите медали нашите победиха Полша с 85:64 (26:23, 29:15, 14:16, 16:10). За последно тимът на България игра в Дивизия "А" при 18-годишните през 2013-а, когато завърши на 15-о място в шампионата в латвийската столица Рига. За втора поредна година пък старши треньорът Стойо Чолаков извежда българска селекция до елита, след като през 2023-а специалистът бе начело на състава до 16 години, който спечели сребро в Дивизия "B".

На полуфинал изгубихме от Северна Македония, която спечели златните медали впоследствие. Преди това победихме Швейцария, а за излизане от групата по-рано победихме Нидерландия, Словакия, Румъния и Черна гора.

Европейското първенство обаче завърши с изключително грозни сцени.  Феновете в зала „Борис Трайковски“ в Скопие проявиха крайно неуважение към българите, като бурно ги освиркаха по време на награждаването. Пръв с негативизма на хората по трибуните трябваше да се сблъска Александър Гавалюгов, който бе отличен в Идеалната петица. Освиркванията започнаха още при появата му на игрището, когато той излезе, за да получи отличието си, но гардът видимо не се трогна от случващото се и с широка усмивка прие приза. След раздаването на индивидуалните награди дойде ред на българския отбор да получи бронзовите си медали, а грозната картинка се повтори. Подобна реакция имаше само към нашия тим, тъй като съперникът на Северна Македония на финала Австрия бе приет напълно равнодушно.

Преди една година Божков бе част от националният отбор на България U16 по баскетбол, който спечели сребърен медал от Европейското първенство в  Питещ, Румъния, а със среброто и промоция в Дивизия „А“. Последния път, когато мъжката част е играла в Дивизия А,  бе през 2011 г.

(Зн)


Свързани