Понеделник, 16 Сеп 2024
 
Крими

Семейство купи крадено порше, не знае как да си върне парите

  11.08.2024 07:03             
Семейство купи крадено порше, не знае как да си върне парите

Собственикът твърди, че не по негова вина колата влязла в червения списък на ШИС

Семейство от Велинград теглило заем и закупило „Порше“ в началото на юни тази година, а преди дни се оказва, че колата е обявена за открадната  Има немалко такива случаи, включително и такива, в които колите със закъснение биват обявени за откраднати в Шенгенската информационна система (ШИС) – дали защото биват задигани от автокъщи, където са оставени от граждани за продан, а автокъщите със закъснение съобщават това на собствениците. Дали защото са купени на лизинг и купувачът престава да си плаща вноските и се покрива, а банките упорито го търсят преди да предявят официално претенции за изгубената си собственост. Тук обаче не става въпрос за такъв вариант, а

необичайното е, че претендиращият собственик на автомобила

– германка от турски произход, твърди, че навреме е обявила колата за противозаконно отнета, а някъде по веригата някой се е забавил. Същевременно самата ШИС е така устроена, че автоматично и без забавяне информацията за откраднат автомобил се качва заедно с обявяването му за издирване по вътрешните канали на съответната страна Сигнал, въведен в ШИС от една държава, става достъпен в реално време във всички други държави, които използват ШИС, така че компетентните органи в ЕС да могат да намерят сигнала.  Затова сега

семейството търси къде еязвата“, за да знае към кого да насочи претенциите си

за обезщетение като добросъвестен купувач.

За колата „Порше Панамера 4С“ са броени близо 15 900 евро, а отделно за транспортиране на колата от Германия до България са платени  1100 евро разходи по регистрация на автомобила, включващи задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ от 91 лева и 150 лева разходи за издаване на временни номера. Отделно по автомобила са извършени и ремонти за 850 лева – боядисване на задна лява врата и задна броня, смяна на датчика на маслото и цялостна проверка на колата.

„Не знаем към кого да се обърнем! Силно притеснени сме.

Беше шок за нас,

когато в Пазарджишката дирекция на полицията ни казаха, че трябва да ни отнемат колата, защото е крадена. Преди това я регистрирахме с временни регистрационни табели и разрешение за временно движение, издадени в София, и този факт не беше известен  на органите на реда“ – разказа пред наш репортер велинградчанката М. Д. „С протокол за доброволно предаване на вещ по чл.84 от ЗМВР на 3 юли тази година. Особено се травмира синът ни… Закупихме автомобила на 3 юни по силата на договор за покупко-продажба с МПС чрез наши познати, които имат автокъща в София. Аз съм добросъвестен купувач и притежавам необходимите документи, които ме легитимират като собственик на автомобила. В протокола за доброволно предаване пише, че колата е обявена за издирване от Германия, а на мен това не ми е било известно“, пояснява М. Д.. В жалба до ОД МВР-Пазарджик тя иска да бъде разпоредено автомобилът да й бъде върнат. Приложила е договор за покупко-продажба, фактура, ЧМР, свидетелство за регистрация, декларация и платежно.

По Закона за достъп до обществена информация

през седмицата жената поискала от ОД МВР-Пазарджик да й бъдат предоставени документите, предявени от претендиращата за собственост дама Йълдъз Йълдъръм, кога е пуснат сигнала в ШИС, на базата на фактологията – а именно, че колата е открадната на 13 май, а сигналът в ШИС е пуснат повече от месец по-късно – на 25 юни. От дирекцията веднага отговарят на заявлението – че търсената информация не се създава и съхранява при тях, а дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ е националната точка за контакт по линия на Интерпол, Европол и ШИС. И че за достъп до тази информация трябва да се произнесе министърът или изрично определени от него длъжностни лица. Затова и заявлението на М. Д. е препратено до служебния министър Калин Стоянов.

 

Чисто технически ШИС се състои от централна система и национални системи ШИС

във всички държави, които я използват, както и от мрежа между системите. Всяка държава, която използва ШИС, отговаря за създаването, функционирането и поддържането на своята национална система и структури. Европейската комисия отговаря за общия надзор, оценката на системата и приемането на актове за изпълнение и делегирани актове относно начина на работа на ШИС и Бюро SIRENE. Агенцията на ЕС за управление на широкомащабни информационни системи (eu-LISA) отговаря за оперативното управление на централната система и мрежата.

Говорителят на ОД МВР-Пазарджик Мирослав Стоянов коментира:

„Автомобилът е отнет от „Пътна полиция“-Пазарджик, защото фигурира като противозаконно отнет в ШИС. Предаден е в тиловата база на РУ-Пазарджик, а след като колегите от дирекция „Международно оперативно сътрудничество“  в София са се свързали с германските си колеги и оттам са потвърдили данните, колата е предадена на собственика, които по закон има 60 дни да си го потърси“, поясни Стоянов.

Адвокати и полицаи казват, че обичайното забавяне за обявяване на автомобил за откраднат в системата ШИС е по вина на собственика. Дори имало случай, когато автомобил е регистриран с постоянни регистрационни табели и половин година по-късно е обявен за издирване или как автомобили, изчезнали от една държава и регистрирани у нас, са обявявани за откраднати в ШИС, докато са пререгистрирани в трета държава…

От 2021-а до 2023-а над 1300 души у нас са с отнети автомобили заради ШИС

В повечето случаи това са хора, които са купили колите си съвсем коректно и са ги регистрирали без проблем в България. След това обаче се е оказало, че някой има претенции. И полицията е иззела колите за допълнителна проверка и евентуално връщане обратно в чужбина. За това време МВР е отнело 1309 МПС-та на основание сигнали в ШИС, а върнатите на българските им собственици коли са над 900 – което ще рече, че подадените в ШИС сигнали за тези коли са били некоректни и няма нужда автомобилите да се изпращат обратно в чужбина.

Велинградчани ще си търсят правата, независимо дали бъдещият съдебен иск ще бъде насочен срещу собственика, автокъщата или администраторите на ШИС.

Върбан ВИЧЕВ


Свързани