Понеделник, 16 Сеп 2024
 
Пазарджик

Само два дни са били без поливна вода местните земеделски производители

  07.08.2024 07:00             
Само два дни са били без поливна вода местните земеделски производители

Проблем с поливната вода е възникнал и при нас, но той е бил решен много бързо – само два дни местните производители на царевица най-вече не са ползвали вода, и не се е отразил съществено на работата и реколтата им. За него пред „Знаме“ разказа Иван Мушев, председател на Регионалния съюз на производителите на зърнени и маслодайни култури, част от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) – най-голямото браншово обединение в българското земеделие.

- От „Напоителни системи“ ни поканиха (колеги, които се занимават с поливно земеделие) на среща и ни обясниха, че нивото на язовир „Тополница“ е ниско и ако продължават да източват същите количества, ще възникне много по-сериозен проблем. Ние ги попитахме какво е положението в другите язовира. Отговориха, че в язовир „Батак“ водата била повече, отколкото миналата година. НЕК обаче изпускала на два етапа – сутрин и вечер, но техните съоръжения не успявали да поемат водата, и тя се губела в реката. Трябвало да се подава за повече часове, равномерно, за да могат да я вземат.

След тази среща е последвала втора – този път в Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

- На нея отново присъствах, както и председателят НАЗ – уточнява Иван Мушев. – Поискахме от министъра съдействие с НЕК, каквото бе оказано. Оттам още същата вечер се бяха обадили на шефката на „Напоителни системи“, а на следващия ден вече подаваха по-бързо вода. Справихме се с този проблем много бързо – доволен е младият земеделски производител.

(Зн)


Свързани