Пазарджик

От ниски добиви и ниски цени се оплакват стопаните след жътвата на ечемика и пшеницата

  09.08.2024 06:58             
От ниски добиви и ниски цени се оплакват стопаните след жътвата на ечемика и пшеницата

Нямат надежди и за слънчогледа, дори се заговори за поскъпване на олиото

Местните стопани вече са ожънали пшеницата и ечемика, показа проверка на „Знаме“. Ето равносметката им за прибраната реколта и като цяло за не особено благоприятната селскостопанска година:

- Житните култури

се развиваха много добре, докато не започна сериозната суша. Тя съвпадна със средата на вегетацията на растенията и се отрази негативно на реколтата. Добивите от пшеницата паднаха с близо 30 процента и са най-ниски от последните 2-3 години. Средният добив в Пазарджишка област например се движи между 320 и 360 килограма от декар. Само на отделни полета, където е валяло повече, е по-висок – над 400 килограма от декар, но това е рядкост. В цяла Южна България – до Сливен, ситуацията е подобна. Средният добив от ечемика е малко по-висок – около 360 килограма от декар.

Слънчогледът

Обаче също страда много от сушата. Очакват се изключително ниски добиви.

- Годината започна много добре за тази култура – спомнят си производителите. – Така му се радвахме, но сушата го натисна. Слънчогледът узря и сви питите, преди да налеят.

За

царевицата

пък стопаните казват:

- Успяхме да я полеем без проблем. Тук, при нас, нямаше предизвикателствата с поливната вода, с която се сблъскваха колеги от други населени места в страната. На нас ни дадоха вода за две поливки. Май не давали за повече, но то и нужда няма, в интерес на истината. Какво ще даде като реколта царевицата, предстои да разберем.

- В природата нямаше и

атмосферна влага,

която е изключително важна за нормалното развитие на растенията – обръщат внимание местните фермери. – Духаха ветрове, които изсушаваха всичко. Уж имаше почвена влага, а растенията не можеха да дишат и почваха да страдат, да съхнат.

Като цяло селскостопанската година е била „неприятна“, особено

продължителният период с високите температура

- Нашите култури издържат до една седмица на такива температури, а това лято дните с около 40 градуса бяха над 30, един след друг. Което се отразява много пагубно.

Местните земеделски производители не са никак доволни и от

цените

на житните към настоящия момент:

- Доста ниски са. Лек ръст – с 1-2 стотинки, до 35 стотинки за килограм, към момента се наблюдава единствено при пшеницата, но това не е достатъчно. При нея и борсовата цена на международните пазари има огромно значение. Настоящата цена на ечемика е между 28 и 30 стотинки за килограм, според договорката. Търговци не липсват – идват и за двете култури и местни, и от други места.

Цените на слънчогледа и царевицата все още не са ни известни. Обикновено слънчоглед даваме на маслобойните, а царевицата - на местните животновъди за изхранване на животните. Слънчогледът ни е два вида – птичият отива за износ, за храна на птици и папагали.

Всички цени са много под себестойността на продукцията, предупреждават стопаните. Който има

складове и възможност да съхранява,

както и средства да се оправи с наемите и рентите, обикновено се въздържа от продажби с надеждата цените да се доближат поне до себестойността. Защото в противен случай пред нас се очертават финансови проблеми, дори може да не засеем на есен. Не си ли върнеш поне разходите, няма как наново да залагаш.

Тези новини не са добри и за крайните потребители. Вече се заговори за

евентуално поскъпване на олиото

заради недобрата година и слабата реколта. Дали действително ще стане факт, както и какво ще се случи с цената на хляба, предстои да видим.

Наемите и рентите

обаче падат:

- Собствениците на земеделски земи не са доволни, но почти навсякъде размерите на наемите и рентите се намаляват. Невъзможно е иначе. Трудно е да се говори за конкретни числа, защото те са различни за различните землища, а и варират, според договорките.

Памукът

е друга култура, която също се оглежда по нашия край:

- Към момента състоянието му е добро, успяваме да го полеем сега и ще се опитаме да изкараме малко по-високи добиви. Миналата година беше много зле – сушата направо го изгори, стопи го. Дано тази година да е различна. Но още е рано да се каже със сигурност.

Катя ФИЛИПОВА


Свързани