Понеделник, 16 Сеп 2024
 
Спорт

На Европейското по бокс: Симеон Спасов е на финал! Бронзов медал за Стоян Христосков

  09.08.2024 10:54             
На Европейското по бокс: Симеон Спасов е на финал! Бронзов медал за Стоян Христосков

БАНЯ ЛУКА. На Европейското първенство по бокс за ученици в Босна и Херцеговина боксьорите на БК "Марица" (Пз) и Спортно училище Пазарджик продължават да пишат история! На полуфинал в категория до 54 кг Симеон Спасов тотално обезличи на ринга Лукас Фуланович (Хърватска) и утре, събота, ще се изправи срещу англичанина Били Лонг, който преодоля представителя на Армения Газарян.

Другото ни „златно“ момче, Стоян Христосков, в категория до 52 кг леко бе порязан от съдиите и с 2:3 съдийски гласа победата на полуфинала отиде при арменеца Едуард Карамян.

Българинът бе по-активният на ринга и дори свали в нокдаун съперника си, а първите два рунда бяха „на кантар“ с по 3:2 гласа за всеки от съперниците. В решаващата трета част сръбският съдия даде решителен глас за Карамян и за нашия боксьор остана бронзовият медал. Това обаче не прави по-малко значим историческият успех на боксьорите ни – за пръв път Пазарджик има два медала – бронз и минимум сребро, от голям форум по бокс, завоювани от възпитаниците на Андрей Георгиев и Николай Николов, станали през годината двукратни държавни шампиони.

Да припомним, че на Европейското в Баня Лука до полуфинала Христосков победи категорично Ондржей Бурса от Чехия и Енцо Строянсек от Хърватска, а Спасов отстрани Нойус Наумчев от Литва и Филип Допиерала от Полша.

В Европейското първенство в Баня Лука участват 30 държави и над 360 боксьори. Под наставленията на главния треньор Михаил Таков, който днес е рожденик, Фикрет Ереджебов и Николай Николов България е представена от общо 10 таланти. От тях осем си гарантираха медали, включително и три финала утре.

"Представянето е страхотно, но сме със смесени чувства заради съдийските отсъждания. Ясно е, че няма кой да ни пусне да имаме пет финала – макар че България го засрлужаваше на това Европейско. Поздравяваме момчетата за сърцатата и мъжка игра, надяваме се утре Симеон да победи англичанина. Мачът е 50:50, защото съперникът е корав. Все пак да не забравяме, че Англия е световна сила в бокса в последните двайсетина години. Ние обаче имаме нашите шансове“, коментираха пред "Знаме" треньорите Николай Николов и Андрей Георгиев. Николов е помощник-треньор на националния отбор за ученици, а Георгиев е и треньор в Спортното училище.

(Зн)


Свързани