Четвъртък, 19 Сеп 2024
 
Пазарджик

Първата копка за обновяване на Средношколското общежитие в Пазарджик вече е факт

  09.08.2024 14:51             
Първата копка за обновяване на Средношколското общежитие в Пазарджик вече е факт

 

Официалната церемония откри г-н Нино Ненов, заместник-кмет на Община Пазарджик с ресор „Европейски фондове, програми и проекти“, който представи основните параметри и дейности по проекта. Част от присъстващите бяха г-н Стайо Гарноев (директор на Средношколското общежитие в гр. Пазарджик), представители на общинска администрация, авторски надзор, строителен надзор, представители на фирмата изпълнител, екипът на ОИЦ - Пазарджик и други.

 

Средношколското общежитие ще осигури качествени и модерни условия за настаняване и подготовка на учениците в Пазарджик, които не са родом от града. Предвидените за реализация основни дейности са свързани с обновяване на материално-техническата база, вкл. внедряване на мерки за енергийна ефективност за постигане на клас на енергопотребление „А“, преустройство (основно - обособяване на санитарни възли към спалните помещения), вътрешно и външно възстановителни ремонтни дейности, подмяна и осъвременяване на ВиК, отоплителна, електрическа инсталации на сградите, осигуряване на достъпна архитектурна среда и закупуване на съвременно обзавеждане и оборудване за нуждите на общежитието.

 

Ще се създаде подходяща жизнена среда за потребителите чрез осигуряване на достатъчно на брой помещения за живот, нощувка, помещения за социални контакти, учене, хранене и спорт, които са достъпни, обзаведени съобразено с функционалното им предназначение, потребностите на потребителите и изискванията на приложимата нормативна уредба. Цялостната реконструкция и надграждането на  възможностите на сградата трябва да продължи в рамките на 180 календарни дни.

Проектът се финансира от „Национален план за възстановяване и устойчивост“, по процедура „Ремонт и рехабилитация на общежития в системата на училищното образование“, на стойност 3 538 656.97 лв., от които 584 901,98 лв. са национално съфинансиране, а 2 953 754,99 лв. е финансирането от Европа.


Свързани