Четвъртък, 19 Сеп 2024
 
Други

За 45-годишния юбилей на “Елица“ - аплаузи между византийски храмове и вулкана Етна

  03.08.2024 07:05             
За 45-годишния юбилей на “Елица“ - аплаузи между византийски храмове и вулкана Етна

Момичета и момчета от детско-юношеския ансамбъл „Елица“ с концерти в Северна Македония и Италия ознаменуваха 45-годишнината от създаването на детската формация.

На 28 юли от 14-ия Международен фолклорен фестивал за танци от градчето Самбука в Сицилия, Италия се завърна първи концертен състав, в който участват 21 пораснали танцьори. Публиката с аплодисменти и браво изпрати изпълнението на Пирински женски танц и Джиновско. За изключителното представяне нашите млади таланти отнесоха от домакините диплом и сувенири. Проявата няма конкурсен характер.

- Поканата да представим ритмите на младите танцьори

бе от сръбския колега Владан Тесанович, с когото си партнираме повече от 15 години – поясни за „Знаме“ Маргарита Караджова, доскорошен главен художествен ръководител на „Елица“. – Заедно с нас, на откритата пред Общината сцена в градчето Самбука, се изявиха и три фолклорни състава от Сърбия. Според регламента на фестивала, участниците в танцовото събитие от Полша, Литва, Турция и Словения танцуваха в съседни на Тамбука градове, уточни ръководителката.

Тя благодари на кмета на домакините за топлото посрещане с негово лично участие и споделената му с децата вечеря.

- Очаровани сме от историческите и природни забележителности на посетения от нас край в Сицилия. Впечатли ни

древният комплекс „Долината на храмовете“

край град Агриженто с останки от църкви и жилища от времето на Византийската империя. Един от най-добре запазените храмове наподобява Акропола в Атина, Гърция. Старините са разположени на 600 метра надморска височина и привличат туристи от цял свят.

Другата изумителна гледка, от летището в Катания до град Порто, бе вулканът Етна, димящ като огромен комин. Движехме се в подножието на мястото, което неотдавна изригна с огън и жупел. Изживяването ни през всичките 6 дни бе незабравимо, радва се Маргарита Караджова.

Със същия успех и емоции премина и турнето в Охрид, Северна Македония от 11 до 15 юли.

- Във фолклорното събитие –

фестивала „Охридска перла“,

участва вторият концертен състав от по-малките момичета и момчета. Освен танцьори в двата вечерни концерта, се изяви и хорът на формацията. Разположената в близост до Охридското езеро сцена създаде радост и добро настроение на изпълнителите – припомни Маргарита Караджова. – Тези емоции споделиха и децата от съставите на Латвия, Сърбия, Словения, Хърватска, Черна гора и града-домакин. Участниците си тръгнаха с диплом и сувенири за спомен.

Питаме Маргарита Караджова как в трудно финансово време само за месец са осъществили не едно, а две турнета извън България. Ето и нейният отговор:

- Част от средствата, заложени в програмата за честване на 45-годишнината на ансамбъл „Елица“, осигури Общината, за което са нашите благодарности. Друга част от парите дариха спонсори, на които също благодаря. Участваха със средства и родителите на децата. Важни са приятните преживявания и емоции при срещата с публиката и видяната красота. Те оставят прекрасен спомен за децата, допълни Маргарита Караджова.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани