Понеделник, 16 Сеп 2024
 
Пазарджик

На гол… терен – чифте пищови!

  03.08.2024 07:10             
На гол… терен – чифте пищови!

На фокус

Драмата с терена на стадион „Георги Бенковски“ ме подсети за „прогнозите“ в средите на скептиците през последните години, изричани на същия този стадион или в пазарджишката зала „Васил Левски“ по време на мачовете на елитните ни хебърски отбори.

Престижно е да возиш абитуриенти с нов „Майбах“. Проблем е, че поддръжката  му невинаги е по джоба ти, ако трябва да го караш и след бала на детето ти. Престижно е да имаш в леглото си вървежна красавица, проблем е поддържането на красотата й и стандарта й на живот. Обичайните завистници в подобни случаи не пропускат да цитират народните поговорки. с които е богат българския фолклор. Споменават за чергата, за лъжицата, за чифтето пищови, за маймуната, която яде орехи, и т.н.

Две трети от българските пословици са родени от невъзможната сглобка между фукня и фукария.

Тези редове са предизвикани не толкова от зяносаната трева на футболния терен, дори толкова от закриването на елитния волейболен „Хебър“, нито от хроничното безпаричие на мъжкия футболен отбор (макар и с финансова инжекция от 500 000 лева). Предизвика ме врачанският кмет г н Каменов, който - след триумфалното оставане на „Ботев“ във футболния елит, каза със свито сърце: "Финансова стабилност никъде няма." Така е, идеалното не съществува и трябва да търсим баланса. Баланса в бюджета, баланса между грандоманските амбиции, наличните ресурси и потребностите на феновете. Без значение  във Враца, в Дупница, в Пазарджик, в Монтана или в Крумовград. Затова призовавам - четете и разумявайте народните поговорки и пословици, за да ви помогнат да балансирате.

Михаил ТОДОРОВ

Футболен и волейболен фен


Свързани