Четвъртък, 19 Сеп 2024
 
Регионът

Оригиналът на златното съкровище е в Панагюрище и ще гостува в града до 10 септември

  11.08.2024 10:22             
Оригиналът на златното съкровище е в Панагюрище и ще гостува в града до 10 септември

Под засилена полицейска охрана на 9 август оригиналът на Панагюрското златно съкровище пристигна в Исторически музей - Панагюрище. Деветте златни шедьовъра  /фиала, амфора и ритони, украсени с изящни сцени от трако-гръцкия пантеон/ бяха експонирани един по един в специално изработените стъклени витрини в залата трезор, изградена с през 2012 г. с дарителски средства от „Асарел-Медет“АД и мецената на културата проф. д-р Лъчезар Цоцорков.

Свидетел на вълнуващия акт по експонирането на деветте златни съда беше и кметът на община Панагюрище Желязко Гагов. Той имаше честта да подържи в ръцете си един от ритоните. На въпрос какво е чувството, г-н Гагов отговори, че е неописуемо.

Жителите и гостите на  Панагюрище  ще имат възможността да му се насладят  до 10 септември.

Гостуването на оригинала на златното съкровище, намерено от тримата братя Дейкови на 8 декември 1949 г. в местността Мерул край Панагюрище, винаги има важно значение за културния живот на града и винаги поражда емоционални коментари. Намерените 9 златни съда са датирани за края на IV или началото на III в. пр. Хр. и са с общо тегло 6 кг и 164 гр.

През ноември тази година Панагюрското златно съкровище ще отпътува за САЩ, за да бъде експонирано в Художествения музеен комплекс „Гети“. То ще остане там до март 2025 г.

По повод 75 години от откриването на деветте изящни златни съда Община Панагюрище подготвя богата програма за дните от 2 до 8 декември.


Свързани