Понеделник, 16 Сеп 2024
 
Спорт

Историческо: Сребро и бронз от Европейското по бокс за БК “Марица“ и Спортното училище!

  11.08.2024 20:14             
Историческо: Сребро и бронз от Европейското по бокс за БК “Марица“ и Спортното училище!

БАНЯ ЛУКА. Симеон Спасов изгуби по точки финала с англичанина Били Лонг на завършилото Европейско първенство по бокс за ученици и се окичи с вицеевропейската титла. Както писахме по-рано Стоян Христосков спечели бронзов медал от надпреварата на Стария континент в Босна и Херцеговина.

Симеон се боксира в категория до 54 кг, а Стоян – при 52-килограмовите.

Така за пръв път Пазарджик има два медала от голям боксов форум, а в лицето на Боксов клуб „Марица“ (Пазарджик) и Спортното училище в Пазарджик момчетата ни донесоха два от общо седемте отличия на България – повече от останалите родни представители на боксовите ни клубове и паралелки.Родните таланти, водени от Михаил Таков и Фикрет Ереджебов, достигнаха до три финала и взеха още 4 бронзови отличия в хода на шампионата, като Валя Николаева стана европейска шампионка. Във вечерната сесия на финалите в Баня Лука Симеон Спасов показа максимума си, но отстъпи пред по-техничния и опитен Били Лонг.

„По-добрият победи на финала, англичанинът беше видимо по-добрият. Нямаше съдийско подпиране –, за разлика от полуфиналите, където „златният пръст“ на сръбския съдия се оказа решаващ и явно ни ощети. Стоян трябваше да бъде европейски шампион“, коментираха пред „Знаме“ треньорите на пазарджиклии - Андрей Георгиев и Николай Николов. Те дадоха за пример съперника на Стоян, който на финал едва е измъкнал победата срещу гръцкия боксьор, отново след съдийско затваряне на очи за някои грешки.  А същият гръцки състезател е бил категорично побеждаван от Христосков…

„Адмирации за момчетата! Вече мислим за подготовката за държавните лични отборни шампионати за ученици. От вторник сме в залата“, казват треньорите.

(Зн)

 


Свързани