Понеделник, 16 Сеп 2024
 
Други

Утре: Бойко Илиев пренася Шеруудската гора на Античния с “Робин Худ“

  12.08.2024 07:19             
Утре: Бойко Илиев пренася Шеруудската гора на Античния с “Робин Худ“

ПЛОВДИВ. Докато други жреци на Мелпомена постват в социалните мрежи снимки от наши и чуждоземни плажове, емблематичният за Пазарджик актьор и режисьор Бойко Илиев утре ни кани на премиера на спектакъла си "Робин Худ" в града на тепетата, а после и във Велико Търново. През юни Илиев обираше овациите с „1984“ на Оруел, която постави в основания от него и брациговеца Александър Урумов „Нов театър НДК“.

Драматизацията на ДКТ "Васил Друмев" – Шумен „Робин Худ“ ще видим в неповторимата атмосфера на Античния театър в Пловдив на 13 август, а в ролите на разбойника от Шеруудската гора и възлюбената му Мериан са емблематичните Елена Петрова и Ники Илиев - синът на режисьора и съгражданката ни доц. Мирослава Кадурина.

Пиесата е по текстове на Александър Дюма и Роджър Грийн. Класическият сюжет разказва за принца на разбойниците Робин Худ, който води война срещу несправедливите управници. Зрителите ще се пренесат в Средновековна Англия, където справедливостта и свободата се борят срещу корупцията и тиранията.

Премиерата на спектакъла в Шумен бе в първите дни на април, а новото заглавие в афиша на ДКТ „Васил Друмев“ имаше радушен прием под Илчов баир, а преди дни – и в Летния театър на варненската Морска градина.

 „Най-вече ме запали това, че имам усещането, че Робин Худ продължава да живее и продължава да ни е нужен. Просто аналогиите, които се налагат без да ги искаме, без да ги търсим, са доста очебийни с всичко това, което се случва в този наш свят“, казва режисьорът на постановката Бойко Илиев.

Ники Илиев коментира:  „Аз просто сбъдвам детска мечта в момента, така че е много готино това нещо. Веднага, като чух за пиесата, веднага скочих. Робин Худ, освен че е много чист герой, наслаждава се на това, което прави. Не е въпросът само, че е драма, че се жертва, той се жертва, но жертвайки се го прави обичайки хората около себе си, обичайки това,което се случва в момента. Това наистина е уникално.“

Елена Петрова добавя: „За мен, да играя Мериан - любимата на Робин Худ, която стои категорично до него, и която също би умряла за тази любов , за да помага на други хора и да се стреми към тази свобода, ми дава много голяма плътност, сигурност и енергия.“

Междуврeменно на книжния пазар излезе новата книга на Бойко Илиев „Жажда за живот“. Тя събира драматизации по класически български литературни произведения и е на пазара с логото на издателство „Захарий Стоянов“.  Сред произведенията са „Иконостасът“, „Железният светилник“, „Преспанските камбани“, „Събуди се, народе“, „Илинден“, „Поручик бенц“, „Душата ми е стон“, „Търновска царица“.

(Зн)


Свързани