Понеделник, 16 Сеп 2024
 
Пазарджик

Професионална екипировка получи от Община Пазарджик „Планинско спасяване“

  12.08.2024 18:46             
Професионална екипировка получи от Община Пазарджик „Планинско спасяване“

Община Пазарджик, както много други общини в България, беше сполетяна от серии от големи пожари.

- Много хора бяха в първите редици в борбата със стихията и неуморно, дни наред, се бореха и продължават да се борят с всички сили за опазването на Пазарджик. Това са пожарните команди и професионалните доброволци, които работеха в синхрон в най-тежките ситуации, което видимо даде резултат. И докато пожарните команди се справиха на изключително ниво, много доброволци направиха това изцяло с подръчни средства и благодарение на воля и добра подготовка - обръщат внимание от общинското ръководство.

- В екстремните ситуации обаче само те не са достатъчни – категорични са оттам. - Ето защо днес, докато пожарните команди се грижат за безопасността ни в цялата община, даваме още повече защита и способност на доброволците в района.

Община Пазарджик закупи и дари днес на Сдружение „Планинско спасяване – област Пазарджик“ следната професионална защитна екипировка, от която те са имали критична нужда:

 - Цяла лицева маска с две филтърни гнезда и широк панорамен визьор - 15 бр.

- Филтър с байонетно захващане срещу органични газове и пари - 30 бр.

- Norwich боти от естествена кожа с метално бомбе и пластина, термоустойчива подметка – 26 чифта

- Огнеупорни ръкавици с кевларени конци - 20 бр.

- Професионални онеустойчиви качулки - 20 бр.

- Работни огнеустойчиви якета - 23 бр.

- Огнеустойчиви пантталони - 23 бр.

- Работни боти от набук, термоустойчиви до 300°C – 6 чифта.

- Използвам повода да благодаря на всички, участвали в гасенето на пожарите това лято – служителите на „Пожарна безопасност и защита на населението“, на МВР, на областната управа, горските служители, доброволците, членовете на офроуд клубовете и други – подчерта кметът Петър Куленски, който лично предаде дарението на председателя на „Планинско спасяване“ Илиян Кожухаров. – Трябва да отдадем дължимото на добрата организация и добрата координация също така, които не позволиха пламъците да влязат в населени места, както, за съжаление, се случи на други места в страната.

- Атмосферните условия това лято са изключителни тежки. Сушата е продължителна. Започна още в края на май. Всичко това доведе до ескалация на ситуацията, в резултат на което сега имаме двойно и тройно повече пожари отколкото през предходни години – припомни още кметът.

Към момичетата и момчетата от „Планинско спасяване“ пък той се обърна със следните думи:

- Специални благодарности и към вас. Спомням си колко бързо реагирахте и колко много допринесохте за потушаването на пожара край Априлци и Щърково. И не само за него.

Нямаше как да не се срещна с тези хора, за да науча повече за дейността им. С неудоволствие научих, че имат нужда от наистина базисни неща, например екипировка. Затова заедно предприехме действия, за да ги набавим. Това е най-малкото, което ние от Община Пазарджик можем да направим и се надявам да повлечем крак. Вярвам, че новите придобивки ще им помогнат да продължат да служат на жителите на областта и да пазят всички нас от природни бедствия. А когато се налага тяхната намеса, самите те да са в пълна безопасност.

Защото тези хора са доброволци. Те правят всичко на добра воля. Рискуват живота си, рискуват здравето си, отделят от свободното си време, от времето, което може да прекарат със своите семейства и близки, без да получават абсолютно никакво възнаграждение.

-Благодарим за подкрепата – каза на свой ред председателят на „Планинско спасяване“ Илиян Кожухаров. – Да имаме лични предпазни средства, е едно от най-важните неща в нашата дейност. С тях ще бъдем не само защитени, но и по-сигурни в действията си. Още от самото създаване на сдружението търсим възможности за набавянето им. Защото при нас всичко става с дарения.

Членовете на „Планинско спасяване“ надхвърлят 50 души – предимно от Пазарджик, но и четирима от Велинград, десетима от София, няколко от Пловдив. Жените са около 15. Всички те искрено вярват, че „съединението прави силата“. Най-важното изискване за присъединяване към сдружението пък е желание. Основаната му дейност е издирване на хора в планината. Но помагат и при пожари и други беди и бедствия.

Петър Куленски обеща още след приключването на пожароопасния сезон общинското ръководство да покани всички, участвали в многобройните битки с пламъците, за да им засвидетелства признателност и уважение за тяхната смелост и храброст.

„Знаме“


Свързани