Понеделник, 16 Сеп 2024
 
Пазарджик

Темата „Читалищата и музеите - пазители на паметта за историята и бита“ събра на семинар читалищни дейци и музейни специалисти

  13.08.2024 11:20             
Темата „Читалищата и музеите - пазители на паметта за историята и бита“ събра на семинар читалищни дейци и  музейни специалисти

Темата „Читалищата и музеите – пазители на паметта за историята и бита“ събра на семинар читалищни дейци от Пазарджишко и Пловдивско,  музейни специалисти от Брацигово и съмишленици. Организатор на събитието беше РЕКИЦ „Читалища“ – Пазарджик.

В Радиловското читалище „Зора-1903“ беше дадено началото на форума от Радка Енчева-Кочева, от Читалищния център в областта. А любезните домакини предоставиха пространството на Резиденцията си за нематериално културно наследство, където нагледно представиха дейностите си по семинарната тема и включиха участниците в работа на терена на случване. Край огъня - за приготвяне на традиционни местни рецепти в читалищната кулинарна работилница. Показаха и музейната си сбирка, съпроводено с исторически разказ за селото.

Занятията продължиха в Брацигово като лектории по нормативната база и с представяне на реален опит от аудиторията. Партньор и домакин във втория ден беше Исторически музей – Брацигово, чийто екип от директора Петър Донов, уредника Антоан Батаклиев и екскурзовода Петя Велкова, направиха задълбочено представяне по въпросите за финансирането, функционирането, партнирането и възможните нови проекти между читалища и музеи за опазване на историческото и културното наследство. Гостуването завърши с разглеждане на музейния комплекс.

В третия ден от семинара имаше практически занятия за формулиране на идеи за съвместни дейности. Споделиха се алтернативи за преодоляване на трудности. Създаде се мрежа за обмен и партниране. Родиха се приятелства в едно познавателно приключение.

Инж. Радка Енчева-Кочева, РЕКИЦ „Читалища“ - Пазарджик


Свързани