Понеделник, 16 Сеп 2024
 
Пазарджик

Община Пазарджик с целеви заем за покриване на стари задължения към 200 местни работодатели

  13.08.2024 14:06             
Община Пазарджик с целеви заем за покриване на стари задължения към 200 местни работодатели

Преди близо 2 месеца Община Пазарджик информира за погасяването на 21 409 300 наследени стари задължения за първите 8 месеца на финансова дисциплина от началото на мандата. По този начин са спестени и разходи за текущи и бъдещи плащания от над 2 100 000 лева годишно, пресмятат от Общината. И уточняват:

- Общото заварено положение включваше преки задължения от над 70 000 000лв., а мнозинството от тях бяха просрочени. Тези дългове застрашаваха самото функциониране на Общината. Сметката на общината беше запорирана от НАП поради неплатени задължения, заплатите на служителите се бавеха, а осигуровки не бяха плащани с месеци. Отклонени бяха част от средствата за образование, поради което в някои от училищата не достигаха пари за заплати на учители, за отопление. Отклонени бяха и част от средствата за социални услуги, което поставяше под пряк риск обслужването на нуждите на стотици хора в неравностойно положение в общината. Задълженията на общината създаваха и невъзможност да се кандидатства по множество ключови за развитието национални проекти, в това число поставяха под риск Пазарджик да бъде единственият областен град, който да не бъде допуснат до финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост. 

След взетите мерки за укрепването на общинските финанси и наложената финансова дисциплина ситуацията с кризисните задължения беше стабилизирана.

Изплатени бяха следните наследени задължения:

1. 5 065 306 лв. към РИОСВ - неплатени отчисления по Закона за управление на отпадъците;

2. 2 103 644 лв. плащания по кредити към ОББ;

3. 610 344 лв. плащания по кредити към фонд ФЛАГ;

4. 152 586 лв. просрочени вноски по банкови кредити;

5. 1 653 282 лв. задължения за заплати, осигуровки и данъци;

6. 679 000 лв. плащания по изпълнителни дела;

7. 146 100 лв. плащания по ЕСКО договор за улично осветление;

8. 1 010 672 лв. плащания за неправилно отклонени средства от набирателната сметка;

9. 3 172 950 лв. върнати отклонени държавни средства. Основно във функция Образование.

10. 6 815 396 лв. изплатени задължения към доставчици

- Създадохме основата на пътеката за изчистване на досието на Община Пазарджик от публични задължения, което отприщи способността за достъп до републикански и европейски средства за финансирането на инфраструктурни проекти за възстановяването на общината - подчертават от Общината.  Независимо от това преките задължения на общината продължават да бъдат в огромни размери. Съществена част от тях са натрупвани през последните години към над 200 местни доставчици, като само през 2023-та година новите дългове към местния бизнес са в размер на 24 508 963 лева – натрупан бързо и в пъти повече спрямо този от другите години назад. Днес община Пазарджик е изправена пред две много трудни ситуации, чиито решения няма да бъдат леки и приятни.

Първата е, че местните фирми завеждат съдебни искове за изплащане на задълженията към тях. И докато те са в пълното си право и заслужават да получат парите си, финансовото положение на Общината не позволява тяхното мигновено изплащане, защото и приходите на общината през годините са доведени да бъдат повече от разходите – всяка година. Всичко това ще ще доведе до запориране на сметките на община Пазарджик и невъзможността тя да изпълнява оперативните си функции. Втората ситуация е тази, която ще последва от това –над 200 местни бизнеса, доставчици на стоки и услуги, са днес пред практически риск от фалит, със свои натрупани дългове и рискове за загубата на стотици работни места. Това не може да бъде допуснато да се случи. Поради тази причина Община Пазарджик се налага да предложи на обществено обсъждане изтеглянето на целеви банков заем в размер на 19.5 милиона лева, с който да бъдат покрити най-належащите дългове от предишните години. Тези средства ще бъдат изцяло целеви и с тях няма да може да се правят плащания по текущи разходи – само за стари задължения и под много строг контрол. Заемът ще бъде за 15 години, в рамките на които общината ще може да спести над 6 милиона разходи по съдебни дела - за мораторни лихви, разноски, адвокатски възнаграждения, такси на частни съдебни изпълнители. Това всъщност ще са 6 млн. лева, спестени от парите на данъкоплатците. Тази мярка, макар и непопулярна, е оздравителна, защото ще създаде мигновено условията за съхраняването на стотици работни места в Пазарджик, подкрепа за икономиката на града и способност на институцията да продължи политиката си за разумно управление на публичен ресурс и целево развитие на инфраструктурните проекти с републикански и европейски средства, достъпът до които би бил нарушен, ако не се вземат мерки.

Максимален размер на дълга ще бъде в размер на до 19 500 000 лв. Срокът за погасяване е 15 години, с 3 години гратисен период, в рамките на които ще се заплаща само лихвата, без главницата. Срокът за усвояване на ресурса е 12 месеца. Заемът изключва такси и комисионни. Натрупаните лихвени разходи по тези параметри на заема са значително по-ниски от очакваните плащания за законни лихви, съдебни такси, адвокатски възнаграждения и разноски за изпълнителни дела по просрочените задължения на община Пазарджик, в случай че не бъдат рефинансирани и за тях бъдат заведени съдебни дела срещу Община Пазарджик. Тези разходи биха възлезнали на допълнително 12 503 625 лв., докато всички лихвени плащания по кредита не се очаква да надхвърлят 6 635 360 лв. Община Пазарджик ще реализира по този начин спестявания в размер на 5 868 265 лв.

Очакваната маса на лихвата през втората година след усвояването на заема се изчислява на 702 000 лв., което е валидно и за третата година след усвояването. След третата година плащанията по заема /главница + лихви/ се очаква да бъдат в размер на 2 317 280 лв., като при регулярно плащане на главница и лихва всяка следваща година плащанията намаляват регулярно до последното годишно плащане в размер на 1 403 780 лв.

Ръководството на Община Пазарджик кани всички граждани на отворено обществено обсъждане на 16.09 от 16:30 часа в Пленарна зала, където с готовност ще внесе допълнителна светлина по темата и ще отговори на адресираните въпроси открито.

(Зн)


Свързани