Понеделник, 16 Сеп 2024
 
Пазарджик

Община Пазарджик, полицията и „ Закрила на детето“ обединяват усилия срещу безконтролните тротинетки

  13.08.2024 20:04             
Община Пазарджик, полицията и „ Закрила на детето“ обединяват усилия срещу безконтролните тротинетки

Община Пазарджик предприема решителни мерки за подобряване на безопасността в града, в следствие на нарастващия брой инциденти с деца, управляващи електрически тротинетки. На заседание на Комисията по закрила на детето към Общината беше взето решение за съвместна акция между органите на Община Пазарджик, всички полицейски органи,  отдел „Закрила на детето“ при Дирекция "Социално подпомагане"-Пазарджик и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. С акцията се цели да се намали броят на инцидентите, свързани с неправилното и опасно използване на електрически тротинетки най-вече от деца под 14 години, особено в централната част на града и в зони, предназначени за пешеходци.

Напомня се, че съгласно Закона за движение по пътищата е забранено да се управляват тротинетки по централна градска част.

Още през първия ден на акцията, която постави своето начало днес, тя дава резултат. Съвместните работни групи по реда са глобили родители на деца под 14 години, управлявали тротинетки без надзор в нарушение на закона. Санкциите на родителите ще се изпълняват съгласно Закона за движение по пътищата, като достигат до 300 лева. Органите на реда ще продължат да извършват проверки на ключови артерии из целия град. Освен глобите за родителите ще бъдат предприети и мерки за отнемане на тротинетките при неправомерна и застрашаваща здравето на водач и околни употреба.

Председателят на Комисията по закрила на детето и заместник-кмет на Община Пазарджик г-жа Ичева подчерта важността на съвместната акция, която има преди всичко възпитателна цел за родители на деца, които използват електрически тротинетки в разрез със закона, и жителите на Община Пазарджик. Тя призова всички да бъдат отговорни и да се съобразяват с правилата за безопасност на пътя. "Предоставянето на тротинетки на малолетни деца без надзор е изключително опасно, а нарушителите ще бъдат санкционирани съгласно закона. Не е самоцел на органите на реда да санкционират гражданите – кампанията се случва преди всичко с възпитателна цел, за да предпази първо живота на децата и на минувачите. Родителите на малолетни и непълнолетни деца е нужно да обърнат сериозно внимание, да проявят съвместна отговорност и контрол. Безопасността на децата ни, на съгражданите ни и изобщо безопасността, която създаваме в градската среда е обща отговорност. ", заяви тя.

Община Пазарджик работи и да осигури условия за безопасно използване на електрическите тротинетки, включително чрез изграждане на специализирани велоалеи и обособени зони за каране, като част от цялостната стратегия за подобряване на градската мобилност и безопасност.

Местните власти апелират към всички граждани да бъдат внимателни и отговорни, за да се предотвратяват всякакви бъдещи инциденти и да се гарантира сигурността на децата и минувачите в общината.

Напомняме правилата за малолетни и непълнолетни деца при употреба на тротинетки и призоваваме към стриктно спазване. 

 Минималната възраст на водача за управление на електрически тротинетки е:

– над 14 години – само по велосипедни алеи и с присъствие на родител;

– над 16 години – по велосипедна инфраструктура (велоалеи) и по пътища и улици с максимално разрешена скорост до 50 km/h.

На децата, които управляват тротинетки на възраст до 18-години, е задължително използването на предпазна каска. Препоръчва се и използването на светлоотразителна жилетка. Важно е въздържане от употреба на тротинетките в тъмната част на денонощието.

Хората, ползващи тротинетки, трябва да спазват правилата за движение по пътищата – да спрат на червен светофар, на знак  „STOP“. На пешеходните пътеки трябва да се пресича както останалите пешеходци, като бутат тротинетката или велосипеда. Абсолютно забранено е придвижването на повече от един човек на тротинетка, говореното по мобилен телефон по време на движение. Рисково и забранено е и движението в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се държи за него.

 „Ще бъдем особено бдителни за спазването на правилата на движение и недопускане на нарушения. Санкциите не са самоцел, а само завръщането на безопасността за всички пешеходци. Не трябва да забравяме, че преди всичко живота и на децата, и на жителите е от първостепенна важност за всички ни.“, коментира Мирослав Стоянов, говорител на ОД на МВР- Пазарджик.

(Зн)


Свързани