Понеделник, 16 Сеп 2024
 
Пазарджик

Стартира дарителска кампания за спасителен бус на „Планинско спасяване - област Пазарджик“

  14.08.2024 12:20             
Стартира дарителска кампания за спасителен бус на „Планинско спасяване - област Пазарджик“

Сдружение „Планинско спасяване – област Пазарджик“ обявява Дарителска кампания „СПАСИТЕЛЕН АВТОМОБИЛ“ с подкрепата на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ)!

През изминалата година Сдружение „Планинско спасяване – област Пазарджик“ постигна развитие в обучения и техническа подготовка за своите издирвателни и спасителни дейности. Включваха се активно в гасене на горски пожари, издирвания в пресечени местности и помагаме на националните служби за защита на населението. Предвид постигнатите резултати в набиране на доброволни начала на спасителни екипи, работещи към Национална Асоциация на Доброволците в Република България - НАДРБ (НАДРБ), се установи необходимостта от закупуване на високопроходим автомобил, който да служи за транспортиране на техниката и екипите на Сдружението.

- Нуждата ни от такъв автомобил е наистина остра – не скри на срещата с общинското ръководство и медиите председателят на Сдружението Илиян Кожухаров. – При гасенето на пожарите това лято с очите се убедихме колко разнородна работа върши този род техника.

Ето защо вече стартира Дарителска кампания „СПАСИТЕЛЕН АВТОМОБИЛ“ в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ), с която се цели закупуването и оборудването специално за дейностите им специализиран спасителен бус.

Целта на Дарителската кампания е събиране на сумата от 50 000 лв., като 100% от дарените средства ще бъдат предоставени и от ФРГИ, за да се осъществи:

- Закупуване на употребяван автомобил със задвижване 4х4
- Модифициране за повишаване на проходимостта и устойчивостта
- Инсталиране на мобилни водосъдържатели за спомагане гасенето на пожари
- Снабдяване със специализирано медицинско оборудване и носилка
- Техническо оборудване за AC захранване на 230 V при автономна работа
- Инсталиране на GPS система, радиостанции, метеорологична станция, монитори

Изборът на автомобил и техническо оборудване е насочен към многофункционално приложение с максимална ефективност, както следва:

- Мобилен ЩАБ – позициониране на екип за дистанционна и автономна работа
- Транспортиране и обезпечаване сигурността и здравето на доброволците в случаи на пожари, наводнения, аварии, издирвания.
- Доставка на технически съоръжения, противопожарна екипировка и лични предпазни средства.
- Осигуряване на първа долекарска помощ и медицинско осигуряване на пострадал

Автомобилът ще разполага със 7-9 места и планинско спасително оборудване. В допълнение към радиотехнологиите, цялото необходимо техническо оборудване на превозното средство, както и медицинското оборудване и инструменти ще бъдат монтирани по безопасен, сменяем начин без прегради между водача и пътниците.

Можете да подкрепите инициативата по три канала за даряване:

1)  По банков път към Сдружение „Планинско спасяване – област Пазарджик“
Титуляр: Сдружение „Планинско спасяване – област Пазарджик“
Банкаова сметка: BG25UBBS80021050505540
Основание: Дарение Спасителен автомобил

2)???? По банков път през ФРГИ
Титуляр: Фондация Работилница за граждански инициативи
Банка: ПИБ
Банкова сметка: BG61FINV91501215254507
Основание: Дарение Спасителен автомобил

3) ???? ePAY
Титуляр: Фондация Работилница за граждански инициативи
Сметка: BG06ESPY40040054120507

След съвместна кампания за набиране на средства с Община Пазарджик сдружението вече има и индустриален термовизионен дрон за специализирани спасителни акции. Той ще помага не само в издирването на хора, но и за разузнаване при пожари, наводнения, разрушения и всякакви други спасителни и издирвателни дейности.

-Вече ползваме дрона по предназначение. Например при пожара край Лесичово и Мухово. Благодарение на термокамерата е изключително полезен при издирването на хора, без значение пострадали в инцидент, изгубени и т. н. Подава координати къде се намират. Дори правихме опит човекът да е завит с термоодеало. Достатъчно е да е открита главата му, за да я засече. Покрива голям периметър – обясниха от „Планинско спасяване“.

(Зн)
 


Свързани