Четвъртък, 19 Сеп 2024
 
Други

Благодарствено писмо от президента на Европейската асоциация на фолклорните фестивали след „Евро фолк – Жива вода 2024“ пристигна в Панагюрище

  14.08.2024 14:34             
Благодарствено писмо от президента на Европейската асоциация на фолклорните фестивали след „Евро фолк – Жива вода 2024“ пристигна в Панагюрище

Кметът на община Панагюрище Желязко Гагов получи благодарствено писмо от президента на Европейската асоциация на фолклорните фестивали – EDFF г-н Калоян Николов по случай достойното представяне на танцови състави от община Панагюрище на  XII Балкански шампионат по фолклор “Евро фолк – Жива вода 2024“.

Шампионатът е част от Музикални празници „Euro Folk“ и се проведе в края на м.май и началото на м.юни под егидата на Европейската асоциация на фолклорните фестивали. Тя е най-голямата структура за фолклорни фестивали в Европа – партньор на ЮНЕСКО по Конвенцията за опазване на нематериалното културно наследство.

Президентът на ЕАFF изказва и благодарност на кмета Гагов, както и на Общинска администрация, за подкрепата и създаването на оптимална  благоприятна среда за съхранение и развитие на народното творчество и култура, които са основен белег на национална идентичност, извор на гордост и уважение.

Заедно с благодарственото писмо г-н Николов е изпратил 4 грамоти, адресирани към художествените ръководители на достойно представителите се състави:

- Петър Немски, художествен ръководител на Фолклорен танцов състав и Детски танцов състав при Танцова школа „Балканджии“ към „Фолк Вижън“ ЕООД - гр. Панагюрище;

- Мария Шангова, художествен ръководител на Фолклорен танцов състав „Тангра“ към Сдружение „На орището“ , село Попинци;

- Лушка Терзийска и Донка Шопова, художествени ръководители на Група за народни танци, автентичен фолклор, към НЧ „Искра-1872“, село Попинци.

И четиримата получиха кмета на община Панагюрище Желязко Гагов поздравителни адреси за вдъхновението и професионализма, с които  работят и успяват да мотивират малки и големи към творчески активности, вдъхвайки им любов към силата и красотата на богатото ни народно творчество.

(Зн)


Свързани