Понеделник, 16 Сеп 2024
 
Регионът

В Ципорковата къща се връщаме в миналото и си припомняме ученическите години

  17.08.2024 09:53             
В Ципорковата къща се връщаме в миналото и си припомняме ученическите години

ЛЕСИЧОВО. Още едно предложение за място, на което да се върнете назад във времето и да си припомните ученическите години, представя Община Лесичово. Става дума за Ципорковата къща. Построена преди повече от 120 години, опожарявана и пак възстановявана.

Дарена от наследниците с желанието тя да бъде посещавана от деца. Така за дълги години къщата става Пионерски дом за извънкласна дейност на децата от селото.

След 1990 г. Пионерският дом затваря врати и започва да се руши.

През 2013 г. по проект на Общината къщата е ремонтирана, а години по късно превърната в музей.

На първия етаж днес там можете да видите стари училищни пособия, които учениците са ползвали през миналия век. Чинове, дъски, карти, учебни материали, дневници, униформи на чавдарче и пионерче, бележници, снимки – всичко е автентично … За да живеят втори живот и да напомнят своята история.

Вторият етаж на Ципорковата къща е събрал и съхранил вещи от дома и бита на местните хора. Там ще видите тъкани черги, местни носии, стан и вещи ползвани в селските къщи и работа по дворовете.

Днес в Ципорковата къща се провеждат различни културни мероприятия, снимани са телевизионни предавания и хората я посещават с интерес.

Работното време е всеки делничен ден от 8,30 до 12,30. При възможност за посещение в извън работно време има телефон и с предварителна уговорка ще можете също да я посетите.

(Зн)

 


Свързани