Понеделник, 16 Сеп 2024
 
Регионът

Край Ветрен отбелязаха 1038 години от знаменитата битка при Траянови врата

  20.08.2024 10:48             
Край Ветрен отбелязаха 1038 години от знаменитата битка при Траянови врата

С празник бе отбелязана 1038-годишнината от знаменитата битка при прохода Траянови врата. За тринадесета поредна година стотици жители и гости на град Ветрен се събраха за традиционния събор в местността Паланката, а празникът в местността, през която преди много време е минавал така нареченият Римски път, съвпадна с четирицифрената годишнина от най-голямото поражение, което византийският император Василий II претърпява в походите си за покоряване на България. 

На 17-ти август 986-та година българската войска, предвождана от цар Роман и комитопулите Арон и Самуил, преследва византийците и ги обкръжава в полите на Средна гора. Значителна част от армията на Василий II е унищожена, а той самият едва успява да се спаси.

Сред официалните гости на събора дошли да уважат жителите на Ветрен и кмета на града Радослав Лютаков бяха кметът на Община Септември Васка Рачева, председателят на Общинския съвет Кирил Тодорин, кметове на кметства, общински съветници.

Историята на своя край и важното геостратегическо място, което сегашния град Ветрен е заемал на времето отбеляза кметът Радослав Лютаков, който първи приветства своите съграждани и фокусира словото си върху предизвикателствата на настоящето. Той благодари на кмета на Общината Васка Рачева за неизменната подкрепа и отлична координация на работата в екип. Както винаги от кметство Ветрен се бяха постарали програмата за празника на Паланката да бъде на необходимто ниво. Богата томбола с разнообразни награди допълниха доброто настроение, което не липсваше през цялата нощ.
(Зн)


Свързани