Понеделник, 16 Сеп 2024
 
Други

С юбилейна изложба акад. Симеон Спиридонов отбелязва 80-годишнината си

  20.08.2024 16:00             
С юбилейна изложба акад. Симеон Спиридонов отбелязва 80-годишнината си

Днес художникът Симеон Спиридонов празнува своите 80 години. По повод годишнината на акад. Спиридонов, който и духовно, и физически е свързан с Пазарджик (негова спътница в живота бе поетесата и преводач Мария Генова и тук той има много приятели и почитатели), днес в родния му град Севлиево се открива юбилейната изложба „80 за 80“ .

В залите на художествената галерия „Асен и Илия Пейкови“ ще бъдат показани над 80 творби, повечето от които са рисувани в периода 2023 - 2024 г., най-вече в радомирското село Дрен, където живее творецът.

Симеон Спиридонов продължава активно да рисува, вдъхновен от живота. Той е роден на 20 август 1944 г. в Севлиево, където са евакуирани родителите му по време на Втората световна война. Правнук е на видния възрожденец Христо Спиридонов - първи кмет на Севлиево след Освобождението, депутат във Великото Народно събрание. Главната улица на град Севлиево носи името на Христо Спиридонов. Симеон Спиридонов е внук на подполковник Григор Спиридонов, загинал геройски при Разлог през 1912 г. по време на Междусъюзническата война. Главната улица на града носи неговото име. Баща му Димитър Спиридонов е икономист, осъден от Народния съд.

"Откакто се помня, рисувам. Първите карикатури ги нарисувах преди да отида в казармата. Бяха отпечатани в габровския вестник „Балканско знаме“. След което ги отпечатаха и в „Стършел“, получих награда - трета награда за карикатура и малко след това се отказах да рисувам карикатури, защото моят професор Илия Петров ми каза, че който на млади години не рисува карикатури, няма сърце, но който продължава да рисува и на стари години, няма акъл“, спомня си той. Завършва специалност "Графика и илюстрация" в Прага, Чехия. През годините Симеон Спиридонов е нарисувал повече от 2000 карикатури, оформил и илюстрирал над 200 книги, направил е стенописи и фрески в София, Прага, Берлин. Организира над 15 самостоятелни изложби в страната и чужбина - Прага, Лисабон, Париж, Мадрид, Лондон и др. Участва в много национални и международни изложби, включително Гранд Пале Салон 1985 г. Негови картини са включени в британската, японската, испанската и шведската кралски колекции, в много национални галерии и частни сбирки в страната и чужбина. Включен е в престижната френска класация „Сто художници енциклопедисти на 20 век“.

Симеон Спиридонов е носител на наградата на СБХ за карикатура (1967 г.), награда на Министерството на просветата (1979 г.), награда „Хуан Миро” за живопис (1993 г.). а художественото си творчество художникът е удостоен със званието академик на Българската академия за наука и изкуство през 2013 г. Носител е на високото държавно отличие „Златен век“, а през 2020 г. бе удостоен от президента Румен Радев с орден „Св. св. Кирил и Методий“. 

"Знаме" поздравява приятеля на редакдцията Симеон Спиридонов с юбилея! Желаем му да е здрав, вдъхновен и все така влюбен в живота!


Свързани