Четвъртък, 19 Сеп 2024
 
Регионът

Откриват паметна плоча на двама морски капитани - стрелчани

  25.08.2024 07:24             
Откриват паметна плоча на двама морски капитани - стрелчани

Български военноморски сили, Община Стрелча и НЧ „Просвещение-1871 г.“  канят гражданите и гостите на Стрелча на тържествена церемония за откриване на паметна плоча на двама достойни граждани на Стрелча – оз капитан I ранг Илия Радов Площаков и оз капитан I ранг Константин Евстатиев Площаков, оставили трайни следи в историята на Военноморските сили на Република България.

Церемонията ще се проведе на 30 август 2024 г. /петък/ от 18:00 часа в град Стрелча, пред къщата на офицерите Площакови на ул. „Велко Иванов“ № 12.

В церемонията ще участват офицерски състав от Висшето военноморско училище във Варна „Никола Вапцаров“ и представители на Военноморските сили на Република България.

Константин Евстатиев Площаков, български писател, е роден на 17.01.1934 г. в град Стрелча, Пловдивска област. Завършва Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” команден профил (1949 -1953), офицерски курс за командири на подводни лодки (1963) и Военноморската академия в Ленинград (1965-1968). Подводничар. Служи на различни длъжности във ВМС, включително и като командир на подводница (1968 - 1971). Капитан 1-ви ранг. Автор на седем романа и една повест, три сборника с разкази и две художествено-документални книги.

Капитан първи ранг Илия Площаков е роден през 1939 година. Той е първият командир на сформираната на 19 юли 1970 г. 10-а бригада ракетни и торпедни катери. В състава на новото флотско съединение с командир капитан I ранг Илия Площаков са включени 10-и отделен дивизион ракетни катери, 11-и и 9-и отделен дивизион торпедни катери. В началото на 70-те години на ХХ в. българският Военноморски флот става един от първите, които разполагат с управляемо ракетно въоръжение, способно да поразява всякакви надводни морски обекти. Кап. Площаков е начело на бригадата до 1972 година. През 1989 г. в бригадата постъпва ракетния катер „Мълния“ от типа „Тарантул-2“, оборудван с модерен радиолокационен комплекс за откриване и стрелба по цели зад видимия хоризонт. В началото на 90-те години торпедните катери са изведени от бойния състав, а през октомври 1992 г. корабното съединение е преименувано в Бригада леки сили. Във връзка с реорганизирането по План 2015 е взето решение за нейното разформиране и за създаване на Дивизион леки сили от състава на Военноморска база Бургас. 

В "История и величие на Десета бригада ракетни и торпедни катери" кап. първи ранг инж. Владимир Христакиев пише в статията за списание „Океан“ в памет на капитан I ранг Илия Радов Площаков като първи командир на тази бригада: "Нямаше във флота по онова време офицер, който да не знае за него. Опитен моряк и катерник, шест години командир на 9одтка, а след това началник на Военно-научния отдел на щаба. Той се ползваше с голям авторитет всред флотската общественност... Капитан I ранг Площаков ни направи моряци и катерници. Възпита ни да уважаваме и да се грижим за своите подчинени. Това той го правеше с личния си пример, с грижите към семействата, осигуряването на топливо, работа на съпругите. Като изключим лятото и част от есента, Созопол беше малък, запуснат град. Та дори в т.н. градска поликлиника трябваше да се включат нашия лекар и фелдшера на дивизиона. Когато се родеше дете, всеки тичаше с бутилка, за да се похвали, да сподели радостта. И не случайно между нас ние го наричахме бай Илия. Той, със своето поведение, си завоюва това признание… ".

(Зн)


Свързани