Понеделник, 16 Сеп 2024
 
Регионът

Местен проект за чиста енергия – най-добрият в Централна и Източна Европа

  07.09.2024 07:11             
Местен проект за чиста енергия – най-добрият в Централна и Източна Европа

Да сме първи сред 263 общини е наистина вдъхновяващо, горд е кметът Георги Холянов
Община Ракитово ще получи подкрепа по Европейския механизъм за градско развитие (European City Facility). Проектът й е класиран на първо място за Централна и Източна Европа. Одобрен е сред общо 263 кандидатури на местни власти от целия континент. Важно е да се отбележи също така, че това е годината с най-голям интерес към тази възможност. Проектите от България са общо пет - от Ракитово, Стара Загора, Перник, Своге, Гърмен и Кубрат (в група).
- Фиксираният грант за нас е в размер на 60 000 евро. Безвъзмездната помощ, сравнена с друг тип финансиране, е малка, но има много сериозна тежест - увери пред „Знаме“ Надя Парпулова, която ръководи проекта. - Община Ракитово е насърчена да се присъедини към групата общини в Централна и Източна Европа, които ще получат достъп до експертиза – техническа, правна и финансова. А това ще ни отвори вратите за проекти в различни сектори на енергетиката. Става дума за топлофикация, жилищни сгради, обществени сгради, иновативна енергийна инфраструктура, изграждане на интегрирани възобновяеми източници. Ще се улесни достъпът ни до частно, европейско финансиране и консултантски услуги. Това е само началото на пътя. Предстои да направим подробна оценка на местните нужди и местния потенциал, за да се разработят проекти, които да са от директна полза както за гражданите на общината, така и за местната икономика. Стъпвайки на ефекта и данните, които ще излязат от проекта, Общината има намерение да разработи локални схеми за помощ на гражданите и бизнеса
за достъп до средства, свързани с енергийната ефективност, директно насочени към частните домакинства и бизнеси. Планира се да се работи и по проект за производство на топлоенергия за обществени сгради и така да се реализират сериозни икономии, които, от своя страна, да бъдат вложени в нови социални услуги към по-нуждаещите се в общината.
- Историята на този фонд показва, че повечето общини, стъпили на тази пътека, се превръщат в успешни малки икономики, които стават по-привлекателни за инвестиции и живот – обръща внимание г-жа Парпулова. - Подходът е мулти-секторен – едното води до другото. Изисква се екипна работа и най-вече воля, воля от страна на кмета и местния парламент. При нас тази воля вече е ясно демонстрирана и е безспорна.
- Огромен успех за община Ракитово!
Да направим най-добрият проект сред 263 общини от Европа е наистина вдъхновяващо!
Благодаря на екипа – радва се и кметът Георги Холянов. От Европейския механизъм за градско развитие също са доволни от много кандидати тази година:
- Това доказва, че местната власт на стария континет се ангажира сериозно с прехода към чиста енергия. Това е най-високият брой кандидатури, регистриран в историята на European City Facility - подчертават от организацията.
Мария ДЪБОВА


Свързани