Четвъртък, 19 Сеп 2024
 
Пазарджик

Състоянието на водоемите обсъдиха на заседание на Областния съвет за намаляване риска от бедствия

  04.09.2024 17:29             
Състоянието на водоемите обсъдиха на заседание на Областния съвет за намаляване риска от бедствия

Областният управител Валентина Кайтазова проведе днес извънредно заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, в изпълнение на заповед на министър-председателя, с която се разпорежда областните управители, да докладват за текущото състояние на всички изкуствени и естествени водоеми, речни корита и канализационна инфраструктура.

От изнесените доклади става ясно, че язовирите в област Пазарджик са под непрекъснато наблюдение. Националната електрическа компания чрез Предприятие „Язовири и каскади” стопанисва големи язовири на територията на областта: Батак, Белмекен, Чаира, Голям Беглик, Беглика, Тошков чарк, Широка поляна. Техническото и експлоатационно състояние е добро и ежедневно се следят водните обеми в тях. Напоителни системи – клон Тополница стопанисват язовирите: Тополница, Малка Мътница и Виноградец. Контролните обеми, определени от МОСВ се наблюдават и поддържат ежедневно. Поради липсата на пролетно пълноводие и поредната суха година, както и в допълнение рекордно високите температури, водните нива на по-голямата част от язовирите са около средните, а при някой от тях и по-ниски.

„Метеорологичните прогнози са такива, че засушаванията и занапред няма да бъдат редки явления, а ще бъдат тенденция. В национален мащаб е отчетено, че около 50% от водата за питейно-битови нужди се губи поради остаряла и амортизирана водопроводна мрежа. Всички кметове на общини са информирани, те трябва да провеждат целенасочена политика за осигуряване на средства и ремонт на водопроводната и канализационна мрежа“, каза областният управител Валентина Кайтазова. Тя допълни, че се подготвя актуализация на държавния бюджет и в определен срок кметовете на общини ще трябва да посочат конкретни ВиК проекти, за които ще очакват финансиране.

Осем са ВиК операторите на територията на областта – един държавен и седем общински. През последните няколко месеца се констатират сезонни намаления на дебитите на част от водоизточниците, които не са причинили сериозни и дълготрайни нарушения във водоподаването на абонатите.

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), в началото на месец септември, речните нива на територията на област Пазарджик се запазват без промяна, на места продължава да се наблюдава спадане (под средните води и дори ниски).

(Зн)


Свързани