Понеделник, 16 Сеп 2024
 
Други

На 6 септември инж. Георги Павлов, кмет на община Стрелча, припомня: „Всякой българин е длъжен да даде ръка на общото дело“

  06.09.2024 11:02             
На 6 септември инж. Георги Павлов, кмет на община Стрелча, припомня: „Всякой българин е длъжен да даде ръка на общото дело“

Уважаеми съграждани,


Съединението отпреди 139 години е дързък държавнически акт и продължение на националната борба след Априлското въстание и Освободителната война за възкресяване на България.
Съединението е феноменът в новата ни история, който ни остави завета: Обединени в духа, във волята и в защита на териториалната цялост.
Днес ние се прекланяме пред дързостта и храбростта на съединистите сред които стрелчаните Димитър Попстайков, Генчо Динчев Джумайов, Константин Балтов, Никола Чапкънов (Едьов) и смиленчаните Иван поп Христов и Тодор Алтаванов (Даскала).
Днес ние отдаваме почитта си пред онази феноменална българска армия, която узакони съединисткия акт чрез победата в коварната Сръбско-българска война.
И нека простичките думи от Възванието на Централното опълченско дружество от 6-й септемврий 1885 година - "Всякой българин е длъжен да даде ръка на общото дело" да бъдат наш морален закон, чрез който да преодолеем разединението на днешното време.
Нека бъдем достойни да се преклоним пред акта на Съединението.
Честит  празник!

 

ИНЖ. ГЕОРГИ ПАВЛОВ
КМЕТ НА ОБЩИНА СТРЕЛЧА


Свързани