Понеделник, 16 Сеп 2024
 
Пазарджик

Мария Дамянова и дъщеря й Мира Георгиева с обща изложба в галерия “Георги Машев“ – вижте част от творбите

  08.09.2024 07:45             
Мария Дамянова и дъщеря й Мира Георгиева с обща изложба в галерия “Георги Машев“ – вижте част от творбите

ПАЗАРДЖИК. Мария Дамянова и дъщеря й Мира Георгиева откриха първата изложба в областния град след отпускарските летни месеци. За събитието салонът на галерия „Георги Машев“ се напълни с приятели и ценители, а за „цветната“ атмосфера допълнително допринесоха младите музиканти от школите по китара и пиано към Младежкия дом с ръководители Теодор Налбантов и Валентина Нейчева.

Домакините от Дружеството на пазарджишките художници, което организира събитието, поканиха всеки да почувства посвоему вдъхновението на Мария от природата и музиката, съ-изследвайки квадрата като символ на материята в картините й, както и да усети вълнуващото детско възприятие у портретите на Мира.

Като изложба на „тихите контрасти“ определи картините на Мария Дамянова уредникът в ХГ „Станислав Доспевски“ Людмила Илиева. „Контрасти - защото виждаме много различни техники и материали – акрил, акварел, пастел... Използвани са по различен начин и контрастите са големи, но в същото време творбите въздействат много цялостно, а не разкъсано. Те не „бодат“, има една неагресивност и овладяност, за да звучат цялостно в своето различие... Мария ни показва абстракции, лодки, цветя и може да виждаш гладиоли, но знаеш, че това не е водещото, че не са гладиоли, а по-скоро е една емоция, изведена чрез цветята. Абстрактните творби на Мария Дамянова не са просто композиции от добре синхронизирани петна, които седят добре - личи си, че това е емоция, която е изкарана отвътре навън“, каза Илиева. Тя поздрави за изложбата и петокласничката Мира за това, че е избрала труден жанр като портрета и е сътворила индивидуални образи, със своите черти и лична емоция. „Всички имат големи отворени очи, дори портрета на жената, която е замижала. В тези очи виждаме любопитството на младия човек, който иска да види света“, обобщи уредничката.

„Да избягаш от реалността и да създадеш една абсолютно независимо от ежедневната реалност картина или пространство е изключително трудно“, сподели впечатления от абстрактните картини на Дамянова и художникът Благовест Краев. „Може би най-трудната задача за един художник е да избяга от реалността дотолкова, че зрителят да не може да разпознае листо, фигура, лодка... Мария се справя по един елегантен начин, експериментирайки с различни техники – може да видите и акварел, и пастел, и маслени бои, но тя смело борави с тях и с лекота създава своите композиции. И няма начин всеки от вас, ако намери смелост да се потопи в творбите й, да не се почувства поне малко у дома си. Пожелавам ви тази смелост“.

Краев определи като „чудесно допълнение“ портретната изложба на Мира Георгиева. „В нашата галерия много рядко в последните години сме виждали портрети. За да поиска един художник да направи портрет на приятел или непознат, зад това желание се крие една човечност, която днес ни е изключително нужна. Мира с много смелост и необременена от всякакъв академизъм успява да пресъздаде по своя неповторим начин цялата палитра на днешното тийнейджърство и на младостта като цяло. Ще видите колко различни състояния на децата, които тя е нарисувала – нейни приятели, но и на хора, които е видяла на улицата и е рисувала по памет. Мнозина вярват, че добрият портрет е една едва ли не фотографска рисунка с прилика с портретувания. Не, добрият художник трябва да улови душата на човека. Във всяка една рисунка на Мира прозира душата на нарисувания – има специфично настроение, цялата богата палитра от емоции на днешните деца – влюбеност, радост, тъга, щастие, замечтаност. Всички тези емоции са в малкия салон. Насладете им се“, прикани художникът.

В галерията имаше сериозно „бреговско“ присъствие – все пак майката и дъщерята са преподавател и ученичка в СУ „Георги Брегов“, което неотдавна чества своята 160-годишнина.

Защо Мария Дамянова не рисува портрети и как Мира Георгиева рисува портрети – четете в книжния брой на „Знаме“ в петък.

(Зн)


Свързани