Четвъртък, 19 Сеп 2024
 
Пазарджик

Наглост: Затапиха блок с боклуци, бутат носещи стени

  11.09.2024 07:12             
Наглост: Затапиха блок с боклуци, бутат носещи стени

ПАЗАРДЖИК. Близо седмица стара покъщнина, насипана в чували, е струпана до входа на един от осеметажните „военни” блокове на улица „Пловдивска” и буквално е затапила единия подход за влизане в сградата. Собствениците са от петия етаж и са наели „бригада” от квартал „Изток”, но не са изключение. Даже за този блок – на първия етаж други собственици правят ремонт и успешно бутнали носещата стена, вижда репортер на „Знаме”. Лятото е време за ремонти, а в бившите военни блокове все повече замогнали се млади роми купуват апартаменти - сега са се прибрали от Западна Европа, затова често край контейнерите за смет има струпани чували с фаянсови плочки, теракот, тоалетни чинии, мазилка – никой не се обажда на фирма за извозването им на специализираната площадка-депо за строителни отпадъци в базата на „Заводски строежи”.

Към момента

собствениците и извършителите на ремонта са установени

от зелените общински патрули и ще си понесат отговорността, коментираха пред наш репортер от Община Пазарджик. Часове по-късно бе доставен контейнер за битови и строителни отпадъци, а часове по-късно боклукът бе извозен.

Проблемът не е в този апартамент, нито в този квартал и град, а в липсата на контрол. И в това, че не е от вчера това повсеместно бутане на носещи стени, греди и колони в апартаменти в режим на етажна собственост, а промяна в тази практика контролните органи не са постигнали. Бедата е, че такива стени се бутат масово в една и съща висока сграда, „предразполагаща” различни собственици да бутат една и съща носеща стена. Заради местоположението на сградата или заради спецификата на площта и разположението на отделните помещения в апартаментите. И собствениците бутат - за да обединят две малки еднотипни стаи в една или да „отворят” стената за цял прозорец към южното изложение или за обединение с терасата.

При едно по-силно земетресение обаче може да се срути цял един блок

Такива дейности обикновено се извършват от работници от сивия сектор, които нямат необходимата компетентност, но пък противоземетръсните шаби си ги хрускат като гевреци за закуска, събарят трегерни стени. А РДНСК не проверява. Инспектори коментират, че не проверявт, защото не получават сигнали. Но институциите нямат практика на взаимно обменяне на информация и единодействие – ако при изхвърляне на строителни отпадъци общински инспектори сезират РДНСК и Районното управление, с общи усилия лесно ще се установ нарушителят. Това не е кой знае колко трудно. Достатъчно е кварталният инспектор да попита първия срещнат съсед до казана със струпаните тухли и мазилка. Достатъчно е контролни органи да застанат на „черните” маршрути на извозване на строителни и битови отпадъци към нерегламентираните сметища (едно от тях е шосето за Пловдив на изхода на Пазарджик). Ако за зелените патрули е по-трудно да установят нарушителя, ако не го хванат в момент на изхвърляне на отпадъци, за строителните инспектори е достатъчно да видят пораженията от ремонтите в даден апартамент, за да напишат акт.

Зелените патрули вече работят – потърсете ги!

Инициативата на Община Пазарджик за стартиране на зелени патрули дава първите си резултати по-малко от месец, след като започнаха работа. От началото на инициативата досега вече се подменят контейнери в градските квартали. Град Пазарджик е разделен на 8 района, като за всеки от тях има по един отговорник, отговарящ за 100-120 контейнера, а надзорът се извършва от централен координатор. Първата задача на патрулите бе да опишат контейнерите за смет по брой и състояние, отбелязвайки тези, които се нуждаят от смяна. Предстои закупуване на 4-кубикови контейнери, които да бъдат разположени на невралгични места, с образувани нерегламентирани сметища и изхвърлен най-вече строителен отпадък.

Патрулите приемат сигнали от гражданите на терен в съответния район и ги препращат към сметопочистващата фирма за бързо разрешаване. Провеждат се разговори „на терен” с пазарджиклии с цел превенция и насърчаване на ангажираността им за поддържане на чистотата пред домовете си. Зелените патрули следят за наличие и на нерегламентирани сметища и се отзовават на сигнали за такива. Работят в тясно сътрудничество с органите на МВР за осигуряване на безопасността и спазване на реда. Но гражданите трябва да съдействат на патрулите и да поддържат активна комуникация с тях за подобряване на състоянието на чистотата и културата по сметосъбиране в града.

Алекси СТАНКОВ


Свързани