Четвъртък, 19 Сеп 2024
 
Други

Решено: Урсула фон дер Лайен избра Екатерина Захариева за еврокомисар

  09.09.2024 19:20             
Решено: Урсула фон дер Лайен избра Екатерина Захариева за еврокомисар

Преди минути стана ясно, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е поискала от премиера Димитър Главчев да номинира землячката ни Екатерина Захариева като единствен кандидат за еврокомисар, съобщи БНТ. Така официално родената в Пазарджик Екатерина Захариева е българското предложение за еврокомисар и с това се финализира процедурата по номиниране на кандидат за еврокомисар от България. Премиерът Главчев е изпратил писмо до фон дер Лайен, като кореспонденцията от страна на министър-председателя е в отговор на писмо на председателя на Еврокомисията. В своето писмо тя благодари за предложените от българското правителство две кандидатури и след събеседвания с кандидатите отправя искане до премиера Главчев официално да посочи народния представител от ГЕРБ и неизменен водач в листата от 13 МИР-Пазарджик  Екатерина Захариева като единствен български кандидат.

Часове по-рано "Политико" включи Захариева в списъка с вероятните еврокомисари. Според изданието, българката вероятно ще получи ресор управление при кризи и хуманитарна помощ в следващата Европейска комисия. "Политико" обаче подчертава, че това е негово обосновано предположение, тъй като България не се кандидатира за нито един от ключовите постове. "Тъй като страната даде две предложения - мъж и жена, Захариева почти сигурно ще получи позицията, понеже фон дер Лайен иска повече жени, за да има баланс на половете в следващата Комисия", изтъкват колегите. Това няма да бъде нов ресор за страната ни, тъй като Кристалина Георгиева бе еврокомисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи в периода 2010-2014 г. във втория мандат на Комисията "Барозу".

По-рано се появиха неофициални информации, че бившият вицепремиер и министър на външните работи Захариева вероятно ще получи ресор регионално развитие или транспорт.

(Зн)


Свързани