Четвъртък, 19 Сеп 2024
 
Пазарджик

Със смущаващи откази за отвод започна арбитражното дело на Община Пазарджик срещу операторите на сепариращата инсталация

  11.09.2024 18:27             
Със смущаващи откази за отвод започна арбитражното дело на Община Пазарджик срещу операторите на сепариращата инсталация

Арбитражните съдилища като инструмент за източване на общински ресурси явно ще "ужилят" и Пазарджик, опасяват се от администрацията

Арбитражните съдилища като инструмент за източване на общински ресурси - случаят в Пазарджик се очертава да налее вода в мелницата на това схващане, коментираха от Община Пазарджик, визирайки, че един от арбитрите по съдебния казус е свързан със съдружник на адвоката на Центъра за рециклиране - Пазарджик, който е страна по делото. Отказът за отвод на съда обаче е смущаващ, защото отсавя съмнение за субективност при взимането на решението.

Днес се проведе заседание по делото между Община Пазарджик и фирмите, оператори на сепариращата инсталация. То се състоя пред Арбитражен съд при Съюза на арбитрите в България – институция със спорен статут, която разглежда казусa. Както писахме, Община Пазарджик заведе насрещен иск срещу оператора, рециклиращ боклука, с който бившият кмет на града Тодор Попов е сключил през 2020 г. договор за сепариране, компостиране и рециклиране на отпадъците на цялата община, съобщиха от местната администрация. Исковете на Общината са за общо 5 806 302 лева и са за неизпълнение на договора по обществена поръчка и за неплатени с години сметки за вода и ток. Искът на Общината е насрещен огледален за неустойка в същия размер, като сумата, предявена от оператора. 

Заседанието започна с отказ на председателстващия арбитър, Красимир Иванов, да допусне представители на медиите да присъстват и отказа да предостави информация по делото. Производството продължи при закрити врати.

Скандалното в случая е, че единият от арбитрите по делото, който отказа да си направи отвод, въпреки изричното искане на Община Пазарджик, е Ваня Толева, свързана с Ганчо Толев, съдружник в Адвокатско дружество „Толев и партньори“ заедно с адвокат Георги Христев Босев - адвокатът на ищеца по делото ДЗЗД "Център за рециклиране Пазарджик". "Няма как да е случаен и фактът, че по искане на Центъра за рециклиране през 2021 г. тогавашният кмет Тодор Попов се е съгласил да сключи арбитражно споразумение и да повери делата на Общината по договор на стойност 23 млн. лева на арбитраж, който очевидно е в тежка зависимост с едната от страните. Отвод отказаха да си направят и другите двама арбитри, които заедно с г-жа Толева през 2022 г. са отхвърлили иск на Община Пазарджик срещу Центъра са рециклиране на стойност 1 700 000 лева. Вероятността точно тези трима арбитри от общо 27 в арбитража да гледат две последователни дела между едни и същи страни е по-малка от 1 към 3000. Това поставя сериозна въпросителна върху безпристрастността на арбитража при решаване на делото. Притеснителното в случая е, че вътрешните правила на арбитража дават право всяка страна да посочи по един арбитър, а третият да се назначи служебно. Община Пазарджик предложи като такъв проф. д.ю.н. Ангел Калайджиев, известно и уважавано светило по търговско право, но без никакъв аргумент това бе игнорирано", коментираха от местната администрация.

По време на заседанието е било разгледано и възражението на Община Пазарджик, че не трябва делото да се гледа от този арбитражен съд, тъй като арбитражната клауза като нищожна такава е уговорена чрез Допълнително споразумение № 3, подписано от бившия кмет Тодор Попов. Аргументът бе, че Попов го подписва от името на Община Пазарджик, но без да е надлежно упълномощен и не е получил съгласие за това от останалите участници в Регионалното сдружение за управление на отпадъците - шестте общини Батак, Брацигово, Септември, Пещера, Лесичово, Белово. Поради тази причина същото е нищожно поради липса на разпоредителна и представителна власт.

Арбитражният съд не приема аргументите и е насрочил следващо заседание, като е допуснал и за разглеждане допълнителни искания от страна на сепариращите фирми, които по същество са спорни. Фрапантни са обаче процедурите, които арбитрите прилагат, без да зачитат всякакви съществуващи практики на българската съдебна система. Това, което очаква Община Пазарджик, е въпросните трима арбитри незабавно да си направят отвод, защото се смята, че в този си вид производството вече е опорочено.
"Днешното заседание олицетворява само част от безумията, свързани с неконтролируемото арбитражно производство. Действията на съмнително избраните арбитри създава допълнителни подозрения относно тяхната безпристрастност", категорични са от Общината. Следващото заседание е насрочено за 31 октомври, след което се очаква решение по делото.


Свързани