Четвъртък, 19 Сеп 2024
 
Регионът

Експерти от България и Италия обменят опит на международия форум „Каменният поток на времето“ в Брацигово

  12.09.2024 11:27             
Експерти от България и Италия обменят опит на международия форум „Каменният поток на времето“ в Брацигово

Изложба България и мозайките, ансамбъл "Чудесия", театралната постановка Това е България, детска архитектурна работилница, конкурс Каменни картини и кулинарен фест също са включени в програмата

 В рамките на три дни от 12 до 14 септември 2024 Брацигово ще бъде отново център на обмяната на опит на експерти от България и Италия. 

Първият ден е изцяло институционален с дискусии и презентации на официална кръгла маса и ще завърши с концерт на площад "Централен" на гостуващия от Сардиния Хор ТИСКАЛИ.ФОРУМ БРАЦИГОВО е официално включен в Националния календар на събитията за ЕВРОПЕЙСКИ ДНИ НА НАСЛЕДСТВОТО - 2024 и се реализира под патронажа на Министерство на културата на Република България, а Община Пазарджик е партньор на проявата, както и Община Брацигово.

По време на форума ще бъде открита и гостуващата изложба - "България и мозайките" - реализирана от Фондация „Балканско наследство“ за Държавния културен институт към Министъра на външните работи на Република България през 2023 г. в сътрудничество с български музеи, нестопански организации и специалисти в областта на изкуствознанието и археологията. Изложбата има за цел да представи богатото и разнообразно мозаечно наследство в България чрез избрани детайли от антични, средновековни и съвременни мозайки и да разпали интереса на аудиторията към него.

Вторият ден е посветен на професионални лекции даващи пример на съвместната дейност между археолози, архитекти, инженери и реставратори. Този ден ще завърши с голям безплатен концерт на Анасмъл "Чудесия" в театралната зала на НЧ "Васил Петлешков-1874".

Третият ден от форума има изключително разнообразна програма - лекции и практическа работилница, посветена на мозайките, детска архитектурна работилница-конкурс "Каменни картини" и официално закриване с Фолклорния музикален и кулинарен фестивал "Вкус на традиции" в двора на Музея на Брациговската архитектурно строителна школа.

Събитието се провежда под патронажа на Министерство на културата. Главни организатори са Община Брацигово, Камара на архитектите в България РК София Област, Камара на строителите в България, Конфиндустрия България, а съорганизатори - Посолството на Италия в България, Италиански културен институт, Италианска търговска агенция. Партньори: Национален исторически музей, Регионален исторически музей Пазарджик, Университета по архитектура, строителство и геодезия, Държавния културен институт към Министъра на външните работи на Република България, Фондация "Български строител", Фондация "Балканско наследство", Общество "Културно наследство", Наследство БГ.

 

Пълната предварителната програма на събитието можете да видите на следния линк: https://forum-bratsigovo.bg/events

(Зн)


Свързани