Четвъртък, 19 Сеп 2024
 
Други

Стоян Таслаков: Причината да пресушат язовир “Пясъчник“ е скандална

  12.09.2024 17:58             
Стоян Таслаков: Причината да пресушат язовир “Пясъчник“ е скандална

"Безводието, обхванало Пловдивска и Пазарджишка област, ескалира до мащабна екологична криза, като язовир „Пясъчник“ – един от ключовите водоеми в региона – остава на критично ниско ниво. Тонове риба умира, защото нивото на водата драстично спадна, а това пряко засяга и питейните нужди на населението. Загубата на водни ресурси и гибелта на рибата не само застрашават местната екосистема, но поставят под въпрос и бъдещото ползване на язовира за питейни и селскостопански нужди“, коментира народният представител от „Възраждане“ Стоян Таслаков. Според него причината за тази екологична катастрофа е абсурдна и дори скандална. 

„Помпите, които трябва да довеждат вода от река Марица, са били продадени на Турция. Водата не може да бъде върната в язовира и затова страдаме от безводие“, заяви Таслаков.

С капацитет от 208 милиона кубически метра, язовир "Пясъчник" играе решаваща роля в осигуряването на вода за селскостопански и питейни нужди в двата региона. Липсата на собствени водосборни източници налага използването на помпени системи за прехвърляне на вода от река Марица към язовира, но по информация, получена от Таслаков, роторите на тези помпени системи са били продадени от „Напоителни системи“ ЕАД на Турция, което е довело до невъзможност за възстановяване на нивото на водата.

Стоян Таслаков официално призова министъра на земеделието и горите да даде яснота по въпросите: „Какви точно системи от съоръжението на язовира са били продадени, кога и срещу каква сума? Какъв е ефектът от тази продажба върху събирането на водите в язовира в момента и кога можем да очакваме възстановяването на работата на помпите?. Народният представител от „Възраждане“ настоява за незабавни действия от страна на държавните органи, за да се предотврати задълбочаването на кризата и да се върне нормалното водоснабдяване в региона. Според него, подобни действия на небрежност и безхаберие не могат да бъдат търпени, особено когато става дума за жизненоважни ресурси като водата.

(Зн)


Свързани