Четвъртък, 19 Сеп 2024
 
Пазарджик

Ще подобряват паркирането с нови мерки

  13.09.2024 14:57             
Ще подобряват паркирането с нови мерки

ПАЗАРДЖИК. В Пленарната зала на Общината беше проведено обществено обсъждане на предложенията за промени в Наредбата за организация на движението на територията на Общината. В обсъждането взеха участие представители на общинския съвет, кметът на Община Пазарджик Петър Куленски, зам.-кметът Любомир Гечев, експерти и граждани.
Основните акценти бяха два и са свързани с регулирането на тротинетки и други индивидуални електрически превозни средства в града и мерките за подобряване на системата за паркиране.
 
Сред предложенията на кмета Куленски са две ключови промени: Едното е разширяване на обхвата на пропуските по местодомуване в Синя зона – предлага се пропуските за местодомуване да не се издават само за конкретна улица, а да важат за целия квартал, като Синята зона бъде разделена на четири отделни зони. Това ще улесни жителите на тези райони, като им предостави по-голяма гъвкавост при паркирането.
Другото е въвеждане на „индивидуално паркомясто“ извън Синята зона – Община Пазарджик предложи възможността търговските обекти, разположени извън Синята зона, да наемат индивидуални паркоместа за срок до една година. Тази мярка ще подпомогне бизнесите, като улесни обслужването на потребителите, без да нарушава правата на гражданите за свободно паркиране в съответните зони.
 
От Община Пазарджик изразиха благодарността си към общинските съветници Валери Вълков и Борис Владов за инициативата да се промени Наредбата и обсъдените предложения. Окончателният проект ще бъде представен за разглеждане на вниманието на Общинския съвет, след получаване на становища от отговорните институции.
 


Свързани