Четвъртък, 19 Сеп 2024
 
Регионът

От Брацигово за Пазарджик през Пловдив... След близо 3 месеца автобусната сага е на път да приключи

  15.09.2024 06:14             
От Брацигово за Пазарджик през Пловдив... След близо 3 месеца автобусната сага е на път да приключи

БРАЦИГОВО. Общинският център остана без автобусен превоз до Пазарджик в продължение на два и половина месеца – от 1 юли до 15 септември. Без достъп до областния град се оказаха и селата Бяга, Козарско, Исперихово и Жребичко. Да не говорим за планинските Равногор и Розово. Сагата с превоза се случва в 21 век и върна жителите на посочените населени места в каменната ера. И то не за първи път.

Липсата на пътуващи ученици е мотивът на местния превозвач ЕТ „Стойчев и син - Димитър Стойчев“ да престане да обслужва договорения с Община Брацигово маршрут – Брацигово – Пазарджик. Възможностите досега да се стигне до областния град са две – през Пещера или през Пловдив. Пътуването по този начин е по-скъпо и трае дълго, заради разминаване с часовото време на превозното време. Пътуващи през Пещера за Пазарджик се питат по какви правила и норми там ученическият автобус на „Автобусен транспорт – Пещера“ ЕООД пътува редовно до Пазарджик от понеделник до петък без ученици. А от Брацигово – не?!

Поставят и въпроса за цената на билета. С минимална разлика в километрите, билетът от Пещера до Пазарджик струва 4.50 лева, а от Брацигово до Пазарджик – 6 лева. Кой и как определя за колко лева можем да стигнем до Пазарджик? Хубаво е да припомним и цената на билета от Брацигово до Пловдив на двамата превозвачи – съответно 4.80 и 5.00 лева. А километрите са над 40. От Община Брацигово би следвало да защитят правата на гражданите и да потърсят отговорност от превозвача – и ако трябва, да го сменят.

Добрата новина все пак е, че от 16 септември ученическият автобус тръгва за Пазарджик…

„Знаме“


Свързани