Четвъртък, 19 Сеп 2024
 
Пазарджик

Кметът Куленски: Няма да продължаваме да чистим с “Брокс“, ще направим общинско предприятие “Чистота“

  16.09.2024 17:14             
Кметът Куленски: Няма да продължаваме да чистим с “Брокс“, ще направим общинско предприятие “Чистота“

Община Пазарджик няма да поднови договора за сметопочистване и сметоизвозване с фирма "Брокс" ООД, а ще създаде собствено общинско предприятие "Чистаота". Това преди минути съобщи на тсраницата си във Фейсбук общинският кмет Петър Куленски. Дапр ипомним, че концесионният договор на фирма "Брокс" за почистването на Пазарджик и селата Главиница, Ивайло и Мокрище, изтече на 1 февруари и бе удължен за 6 месеца в условията на неотложност. Форсмажорът се наложи, след като 29-ти януари фирмата "Омега" оспори решение на кмета от 17-ти януари за определянето на концесионер. Заради липсата на време кметът на Пазарджик сключи новия 6-месечен контракт без да има нова тръжна процедура. Договорената цена бе за почти 2 милиона 274 хиляди лева за срок от 6 месеца или докато трае процедурата по съдебното обжалване. Кметът на общината Петър Куленски  съобщи, че цената е с 1 милион лева по- ниска на годишна база от предходните години.

Ето какво написа Петър Куленски:

През последните 20 години сме свидетели на незадоволително ниво на чистота в нашия град и околните села. Въпреки усилията на новосъздадените “Зелени патрули”, които успяха да намалят локалните сметища и да идентифицират проблемите с контейнерите, както и затегната честота на сметоизвозване, ние продължаваме да се сблъскваме с предизвикателства в поддръжката на чистотата в общината, които са явни. Една от основните причини за случващото се е, че съществуващите договори със сметопочистващите фирми не само изобщо не отговарят качеството на услугата, но и обременяват общинския бюджет с прекомерни разходи. В продължение на години плащаме за услуги, които нямат стандартите за качество, които желаем всички за нашия град; плащаме едни от най-високите данъци, а получаваме неспособност за реорганизация на процесите, както и времето за реакция при нерегламентирани сметища.

Това не е нивото, което нашите граждани заслужават и което Община Пазарджик цели да постигне. Аз и цялата ми администрация напълно осъзнаваме това, поради което предприемаме кардинална реформа за чистотата на града. Затова обявявам, че след изтичането на текущите договори със сметопочистващите фирми, Община Пазарджик ще бъде готова да създаде ново Общинско предприятие "Чистота". Тази кардинална реформа ще ни позволи не само да подобрим контрола над процесите, но и значително да повишим качеството на услугите и ефективността на почистването.

Това е доказано устойчива мярка вече и в много български и европейски градове, които позволява добросъвестно управление на чистотата със затегнат контрол, ежегодни инвестиции в разширяването на обсега и постоянство, което променя представата за това какво означава качество на публичните услуги.

Създаването на това предприятие ще ни даде възможността да спестим милиони левове годишно, които досега плащахме под формата на ДДС и търговска печалба на частни фирми.

Тези средства, които съставляват близо 40% от общите разходи за сметопочистване, ще бъдат стратегически инвестирани в:

- Закупуване на нова, модерна техника за почистване, която ще отговаря на съвременните нужди и ще намали времето за почистване на открити площи.

- Подмяна на остарелите контейнери с нови, по-ефективни и с по-добро разпределение в проблемните зони.

- Внедряване на иновации в управлението на отпадъците, които ще позволят средствата от рециклиране да се реинвестират обратно от общината за хората.

В идните дни ще входираме Наредба за общинските предприятия и устройствен правилник на ОП "Чистота", като част от плана за бъдещото развитие на общината. Средствата за тази реформа ще бъдат включени в бюджета за 2025 г., за да можем да започнем да прилагаме новите стандарти още от следващата година.
Нашата цел е категорична и няма да пестим усилия и да бягаме от отговорност, за да я постигнем. Всички жители и гости на Община Пазарджик трябва във всеки един момент да могат да ходят по чисти улици, да знаят, че нарушителите са и ще бъдат санкционирани безпристрастно, докато не изкореним културата на беззаконие. И да носим всички заедно отговорността за поддържането на чистотата с постоянство и грижа.

Общественото обсъждане по темата може да видите ТУК.

(Зн)
 


Свързани