Други

Преди век исторически полет завършва с крушение край Огняново

  26.09.2024 08:40             

Оригинална снимка на падналия самолет „Фокер VII“

Честване на 100-годишнината от събитието предстои на 1 октомври

Преди 100 години, на 3 октомври 1924-а, в землището на пазарджишкото село Саладиново (днес Огняново) се приземява самолет с повреден двигател. Самолетът „Фокер“ и пилотите по чудо оцеляват. Самолетната катастрофа  винаги е сензация. Пазарджишкият  писател и преподавател Александър Йотов повече от 40 години събира сведения и  информация за произшествието с чуждоземния аероплан. Ето какво сподели той за читателите на вестник „Знаме“:

- Тази история за Фокера („Фокер“ е марката на нидерландския биплан и огняновци го произнасят с голямо „Ф“ – като за близък човек, б.р.) ме е вълнувала още от дете. Роден съм в село Мирянци, в което имаше много свидетели на случката. Като учител в село Огняново се захванах да проуча всичко свързано със случая.

За какво иде реч?

На 1 октомври 1924 година от летище край  Амстердам излита самолет "Фокер - Vll" с тричленен екипаж. Крайната цел е Индонезия.

Едно пионерско начинание за онова време

Организирано и финансирано от аерофилателно дружество. Екипажът е от опитни авиатори. Капитан Хооп, пилот Пулман и борд инженер Брок. За първи път в света започва многохиляден самолетен преход в километри с много междинни кацания. Първоначално всичко върви по план. Над България обаче се поврежда охладителната система на самолета. Смелите летци

решават да приземят машината  аварийно

а техен късмет те са прелетели Стара планина, минали са над Белово и по течението на река Марица търсят подходящо място за приземяване. Преди сто години не е имало ръководство на въздушното движение и самолетни писти. Капитанът Хооп нарежда самолетът да бъде приземен в полето около Пазарджик. Прелитайки над Луда Яна, екипажът харесва местността Гърбеша, в близост до последните къщи на село Саладиново. Работещите по полето селяци и пастирите изведнъж чуват силен тътен, който бързо се увеличава и се превръща в грохот. Всички виждат огромната метална птица, която стремглаво лети към земята. Пилотите се оказват истински въздушни асове и за изумление на свидетелите приземяват майсторски гигантския самолет в една царевична нива. Всички се втурват към Фокера с огромно любопитство. На никой не му идва на ума, че

тази „птица“ може да избухне

Тълпата от зяпачи се увеличава, а пилотите не бързат да излязат от кабината. Вълнението на всички е неописуемо. Разбира се, че авионът е чуждестранен, а добронамерените саладиновци се чудят как да помогнат на екипажа. Намират по спешност Мария Захариева Адел, която е австрийка и владее немски език.

Ето какво разказва пред Алесандър Йотов нейната дъщеря:

“Дядо ми е бил свещеник с много прогресивни разбирания и е изпратил  сина си да учи индустриална химия в Грац, Австрия. За разлика от днешните емигранти, той се  образова и се връща в родното си село, да  работи за неговото духовно и стопанско въздигане.

Инициатор е  за изграждане на училищна сграда в Огняново

Става пръв учител, а след това и директор.

Мама  първа разговаря с пилотите и ги успокоява, че са попаднали сред цивилизовани хора и нищо лошо няма да им се случи. Бях тогава деветгодишна и помня как летците цял месец живееха в нашия дом, усетили българското гостоприемство и доброжелателност“.

Разговаряме с Мария Захариева в

стаята, в която са живели нидерландските пилоти

По стените има снимки на местни селяни с летците и аероплана (една от тях публикуваме). Летците са били впечатлени от красивите и стройни българки. Край тях винаги е имало тумба любопитни хлапета, които по детски са усещали, че се доближават до цивилизована Европа, макар дошла ненадейно, буквално като гръм от ясно небе, в Саладиново на крилете на Фокера. Снимки, спомени… Вече сто години не избледнява паметта за това знаменателно за огняновци събитие.

Месец след принудителното кацане на гара Саладиново

пристига чисто нов самолетен двигател марка "Ролс-Ройс"

Последна дума на авиационната промишленост. Многобройна група от помощници и зяпачи съдействат мотора да бъде прехвърлен на волска кола и превозен до самолета. Опитните холандци и техничарите от селото монтират за три дни двигателя. Самолетът излита успешно и в знак на благодарност прави няколко кръга над селото.

Полетът до Индонезия е успешен и

летците регистрират световен рекорд за самолетен преход

Самолетът е отлетял, но снимките и спомените остават.

Дълги години фотографията на Фокера се използва като пощенска картичка, най-вече за любовни обяснения.Не е угасвала и в Нидерландия паметта за този знаменателен полет. В чест на 55-годишнината от случката в Огняново пристига холандска делегация начело с мистър Бурман, председател на все още съществуващото филателно дружество.

Заедно с тях е и Мария Атанасова - първата жена командир на тежък тип самолет в света

и първата българка граждански пилот, както и делегация от нидерландското  посолство. На огняновския кмет е подарена от гостите   паметна купа (на снимката) в знак на благодарност за гостоприемството и помощта, оказани на екипажа. Гостите посещават и преводачката г-жа Мария Адел, която е болна и прикована на легло. Добрината  на съпруга й Стоян Захариев (на снимката) и нейните едномесечни грижи за летците се помнят от признателните нидерландци.

А ние питаме Александър Йотов, който е навлязъл дълбоко в тоя случай:

- Г-н Йотов, написали сте книгата "Дядо ми, Фокера", в която описвате подробностите на това събитие. Какво неизвестно бихте добавили за читателите на вестника?

- Няколко хлапета от Хаджиево  и Синитово получават прякор Фокера за цял живот. Благо Сталев от Хаджиево с този прякор живя, с него си отиде от тоя свят, сподели неговата внучка. Този случай продължава да ме вълнува и днес, затова станах и инициатор за отбелязване на стогодишнината. Кметът Митко Хайдуков прие идеята и с помощта на спонсори се подготвяме да отбележим този подвиг на хората, тръгнали с биплан да обикалят земното кълбо.

- Каква ще е програмата на този авиационен международен селски празник?

 - Благодарение на "Огняново – К“ АД в лицето на инж. Йордан Йорданов и Крум Митев, в центъра на селото бе поставен каменен постамент. Ще бъде открита паметна плоча, посветена на стогодишнината. Ще бъде посетена родната къща на Стоян Захариев, в която нидерландските летци са живели цял месец, и училището, построено от него. Освен традиционните приветствия и музикална програма, ще има и изненади. Който иска да ги види,  да заповяда на 3  октомври от 10.30 часа в центъра на Огняново, пред кметството. Така ще почетем събитието, което е неделима част от нашата история. И то интересна.

Михаил ТОДОРОВ

 

 

Стоян Захариев приел в дома си нидерландските летци

Купата, подарена на огняновци  55 години по-късно

Александър Йотов сега написа книгата „Дядо ми, Фокера“


Свързани