Четвъртък, 19 Сеп 2024
 
Регионът

С тържествен концерт в Капитан Димитриево отпразнуваха три бележити годишнини

  18.09.2024 06:34             
С тържествен концерт в Капитан Димитриево отпразнуваха три бележити годишнини

КАПИТАН ДИМИТРИЕВО. Под патронажа на кметството и НЧ „Сергей Румянцев-1909“ на 4 септември в салона на читалището се състоя тържествен юбилей, посветен на 90-годишнината от преименуването на селото, 150 години от рождението на патрона на селото капитан Димитър Дамянов и 115 години от основаването на НЧ „Сергей Румянцев-1909“.

Тържеството уважиха Васил Филев - председател на Общински съвет-Пещера, зам.-кметът на общината Гълъбина Карамитрева и секретарят Галина Стоянова, кметът на Радилово Димитър Данчев, свещеникът в местната църква отец Петър, членове на Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) в Пещера начело с председателя Венелин Христев, много приятели и гости на селото.

Тържествено бе внесено знамето на Общинската организация на СОСЗР и с минута мълчание и сведени глави бе почетена паметта на всички герои, загинали във войните за освобождение на България, както и на патрона на селото капитан Димитър Дамянов - участник в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, роден на 15.09.1874 г. и загинал в боевете при с.Удово (Македония) на 23 .11.1915 г.

Гостите видяха презентация, посветена на годишнините и показваща живота в селото от близкото минало, за направата на която децата от клубовете към читалището с много любов и вълнение посветиха седмици от лятната си ваканция. Доклади по темата представиха видните краеведи и писатели Лазар Грозданов и Стоимен Стоименов, писателката и председател на клуб „Искри“ при НЧ „Развитие-1873“ в Пещера Минка Халачева-Гемиева.

Поздравителни адреси бяха отправени от кмета на община Пещера Йордан Младенов, както от читалищата в Радилово и Главиница. Празничен концерт изнесоха фолклорните групи „Медени звънчета“ при НЧ „Пробуда 1930“ - Главиница, домакините от ФГ „Капитанка“ с художествен ръководител маестро Иванка Паунова и детски танцов състав „Зора“ при НЧ „Зора-1903“ - Радилово с художествен ръководител Гергана Янушева.


Свързани