Четвъртък, 19 Сеп 2024
 

РИОСВ-Пазарджик и НУ ”Никола Фурнаджиев” отбелязаха с интересни инициативи Европейската седмица на мобилността

  18.09.2024 14:14             
РИОСВ-Пазарджик и НУ ”Никола Фурнаджиев” отбелязаха с интересни инициативи Европейската седмица на мобилността

РИОСВ и НУ „Никола Фурнаджиев” в гр. Пазарджик отбелязаха Европейската седмица на мобилността 2024 с интересни инициативи. Учениците от IV „а” клас на НУ „Никола Фурнаджиев“ се състезаваха кой най-бързо ще подреди електронен пъзел, изобразяващ алтернативно транспортно средство за придвижване по въздух, вода и земя. Най-бързите получиха награди от РИОСВ.  От брошури с посланието „Бъди зелен! Слез от колата си поне за ден!“ учениците научиха за провеждащата се в цяла Европа седмица на мобилността, която призовава поне на 22 септември – Деня без автомобили да изберем алтернативни начини за придвижване, които не замърсяват околната среда.

 С първокласниците от I-ви „а” клас беше проведено интерактивно занятие „Безопасно се движим към класната стая“, а на новата  площадка по безопасност на движението в НУ „Никола Фурнаджиев“ - ролеви игри с акцент – правилата за придвижване в градска среда на пешеходци и велосипедисти.

 

Всяка година в периода от 16-ти до 22-ри септември в цяла Европа се провежда Европейска седмица на мобилността. През 2024 г. тя е под мотото „Комбинирай и се движи“. Темата е „Споделено пространство за всички“, а посланието, че споделеното обществено пространство носи много ползи. Сред тях са по-голямата пътна безопасност, по-малкото шум и замърсяване на въздуха и по-доброто качество на живот.


Свързани