Други

Пазарджишки китарист се надява на “Грами“ със SEVI

  19.09.2024 08:02             
Пазарджишки китарист се надява на “Грами“ със SEVI

Пазарджишкият метъл музикант Камен Панков, познат на феновете като Stone Angel, се надява на исторически пробив за българската твърда музика. Камен вае китарни сола в родната група SEVI, която е на крачка от номинация за "Грами 2025". Един от хитовете на българската група SEVI влезе в селекцията с песни, които са предложени за номинация за "Грами 2025" в категория "Най-добро алтернативно музикално изпълнение". Това е парчето World That Doesn’t Fit, за което и мистър Stone Angel има подобаващо съпричастие. Сингълът стана доста популярен извън България, като предизвика интерес сред музикални влогъри и инфлуенсъри.

SEVI е създадена преди 14 години и наскоро издаде четвърти студиен албум. Тя е една от най-нашумелите рок групи у нас и има доста ангажименти. Това е и причината преди дни Камен да обяви, че напуска другата формация, в която бе соло китарист – траш метъл-кросоувър-хардкор бандата Urban Grey, която е подгрявала легенди като Napalm Death, Sepultura, In Flames, M.O.D , Mayhem, Candlemass и др.

Две български формации са печелили „Грами“ до момента: „Мистерията на българските гласове“ през 1989 г. и ФСБ през 1990 г.

За SEVI  това било изключителна изненада, а в бандата са щастливи и благодарни за тази възможност. Явно са привлекли вниманието и тяхната песен е предложена от Анджела Бенсън, която е откривател на таланти. Самата тя е носител на "Грами", член на Академията и създател на компанията Vita Records. Песента е последната от албума. Видеото е снимано през февруари

Пред „Знаме“ Stone Angel поясни, че европейското турне на групата е в началната си фаза. „Бяхме в Сърбия, преди това в Италия, а сега свирихме в Русе и Варна. Предстоят ни три участия в Швейцария на различни места, после Белгия, Уелс, Шотландия и Англия“, пояснява Камен и благодари на всички, които стискат палци скоро да имаме трета „българска“ награда „Грами“. През октомври членовете на американската Академия „Грами“  ще гласуват кои от селектираните парчетата в отделните категории ще минат през ситото и ще ги обявят през ноември. В категорията за алтърнатив рок за 5 места се борят около 350 песни, а нашите групари вярват, че шансовете им са добри. А ние чакаме добрата новина!

(Зн)


Свързани