Пазарджик

Община Пазарджик се присъединява към Европейската седмица на мобилността

  19.09.2024 19:31             
Община Пазарджик се присъединява към Европейската седмица на мобилността

Община Пазарджик обяви с гордост, че се присъединява към „Европейската седмица на мобилността“ (ЕСМ) – инициатива, която тази година се провежда под мотото „Комбинирай и се движи“. Кулминацията на поредицата от събития, посветени на Европейския ден на мобилността, ще бъде отбелязана на 22 септември като Ден без автомобили – символично напомняне за важността на устойчивото придвижване, чрез което жителите могат да изберат употребата на алтернативни методи за придвижване из града.
 
На 21 септември, от 19:00 часа, Община Пазарджик организира поход под надслов „Опазване на живота и здравето на децата на пътя“, което ще постави акцент върху безопасността на най-малките участници в движението. Походът ще започне от площад „Възраждане“ (Паметника на Св. св. Кирил и Методий) и ще премине по ул. „Цар Иван Шишман“, завършвайки в „Градините на света“, където ще се проведе издание на 500-годишния “Театър на сенките”, защитен от ЮНЕСКО, който ще бъде безплатен за посетители.  
 
Инициативата цели да привлече вниманието към един от най-важните и тревожни проблеми на нашето общество – безопасността на движението и защитата на най-уязвимите участници в него - децата.
 
"Войната по пътищата" – катастрофите между автомобили и моторни превозни средства – засяга не само възрастните, но и децата. Те също стават част от тази опасна среда с действия, които често застрашават живота им, като неправомерно пресичане или неразумно използване на тротинетки. Децата все по-често участват в движението като водачи на тротинетки, но невинаги осъзнават рисковете, свързани с това. Те не само излагат себе си на опасност, но застрашават и безопасността на околните.
 
С похода си децата на Пазарджик искат да отправят важно послание както към своите връстници, така и към възрастните: „Вниманието на пътя е грижа за живота на всички!“ Необходимо е да осъзнаем колко рисковано може да бъде неразумното каране на тротинетки в града, особено по улиците и в откритите градски пространства. Това води до сериозни инциденти и наранявания както за пешеходците, така и за самите деца. Призоваваме всички, особено нашите връстници, да бъдат по-внимателни, за да се пазим взаимно – безопасността на пътя е отговорност, която трябва да споделяме.
 
Същевременно, обръщаме специално внимание и към шофьорите. Призивът към тях е да спазват ограниченията на скоростта и да бъдат съзнателни, без да се стига до необходимостта от санкции. Безопасността не е въпрос на глоби, а на осъзната грижа за живота на всички участници в движението. Нека заедно влияем за създаването на по-сигурна среда за всички нас.”
 
Нека всяко дете бъде в безопасност на пътя!
 
В края на похода ще се състои кулминацията на инициативата, посветена на Европейската седмица на мобилността. За първи път в Пазарджик зрителите ще имат възможност да се насладят на изкуството на Театър на сенките „Карагьозис“ – с над 500-годишна история и включен в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство. Уникалното представление ще бъде поднесено от талантливия актьор Одисеас Канлис и неговия екип от Солун. Спектакълът „Карагьозис – певецът“ обещава да разсмее, развълнува и вдъхнови както малки, така и големи, като подчертае важността на човешките добродетели.
 
След края на представлението публиката ще има възможност да се включи активно, влизайки в ролята на актьори. Зрителите ще могат да разиграят сценки с уникалните кукли зад професионалната сцена, което ще осигури незабравимо преживяване за всички.
 
В рамките на деня под шапката на Европейска седмица на мобилността ще се състои и Държавната купа по дуатлон - състезание от Държавния календар, провеждано за първи път с домакин именно Пазарджик.
 
Община Пазарджик кани своите жители и гости да се присъединят към тези значими събития, които поставят на фокус както върху безопасността на пътя, така и културното обогатяване на децата и обществото.

Свързани