Регионът

Общо 15 униката се сдобиха с 3D двойници

  22.09.2024 13:17             
Общо 15 униката се сдобиха с 3D двойници

ПАНАГЮРИЩЕ. Днес е национален празник - 22 септември, Денят на независимостта. на този фон новината, че вече 15 движими културни ценности вече имат свои 3D двойници в Историческия музей в бунтовния град също звучи празнично. Това стана възможно с изпълнението от културната институция на проекта „Реликви от Панагюрище – духовност, стопанство, свобода (дигитализация)“, финансиран от Министерството на културата. Екипът на проекта е в състав доц. д-р Атанас Шопов, Ирина Ботева и Методи Навущанов.а изпълнител е русенска фирма. Експонатите са свързани с развитието на Панагюрище през Възраждането и Априлското въстание от 1876 г.  Чрез дигитализация на движими културни ценности проектът представя по нов и иновативен начин реликви от фонда на музея, включени в постоянната експозиция. Излъчването на монитор и с мултимедиен проектор на двуезичните клипове – на български и на английски език, дава много по-добра възможност на българските и чужди посетители да се запознаят с историята на Панагюрище.

Дигитално представените движими културни ценности са

символи на Панагюрище – копието на главното въстаническо знаме, ушито от Райна Княгиня през 1901 г.;

знаме № 12 на Банската чета; Поибренският кръст, носен в Хвърковатата чета на Бенковски; оръжие на герои от Априлската епопея – Райна Княгиня, поп Груйо Бански, Лука Ланджев; оръжие на въстаници и на турската войска; златното лъвче на Георги Нейчев – представител от Панагюрище във Великото народно събрание на Оборище през 1876 г.;  униформа на Павел Бобеков – хилядник на Панагюрище по време на Априлското въстание; черешово топче и сандък на Иван Джуджев за пренасяне на оръжие.

Сред дигитализираните експонати са монетите от монетния двор към църква „Свето Въведение Богородично“ - т. нар. „кюшелати бинллета“, също и „бонджур“ – най-впечатляващата част на панагюрското градско женско облекло, и

първият български вечен календар на Цвятко Хаджигеоргиев,

отпечатан 1818 г. в гр. Будим (дн. Буда, част от Будапеща). Идеята на екипа, реализирана в проекта, е чрез дигиталните изображения на реликвите от Възраждането да се покаже стопанското и духовно израстване на Панагюрище, въз основа на което градът става център на Априлското въстание. Да се покаже вярата в Бог, която е крепяла българина през времената на подтисничеството.

По този начин са показани движимите културни ценности, които са символи на Панагюрище и България, и в същото време представляват интерес за посетителите. Дигиталният прочит пренася зрителя в атмосферата на богатото и проспериращо Панагюрище, въстанало срещу мощната Османска империя.

А какви са оръжията сред дигитализираните експонати - четете ТУК.

Ана МАТЕВА


Свързани