Други

116 години независима България! Честит празник, българи!

  22.09.2024 06:23             
116 години независима България! Честит празник, българи!

Да живее свободна и независима България! Честит празник, българи!

На 22 септември 1908 г. в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ във Велико Търново княз Фердинанд обявява независимостта на България. Манифестът, с който тя е провъзгласена, отхвърля последните васални връзки с Османската империя и така Княжество България става независима държава начело с цар Фердинанд.

Високата порта (Турция), а след това и Великите сили (през пролетта на 1909 г.) признават официално българската независимост. 

Дълго време значимостта на това събитие от новата история не е било оценявано, но на 22 септември през 1908 г. България отново се появява на световната карта след петвековно османско владичество. Така 30 години след Освобождението родината ни вече не е васално княжество на Османската империя и българският княз не е васал на своя сюзерен – султан Абдул Хамид II. България вече е призната за международноправен субект, може да изпраща свои делегации на конференции и конгреси, има право да обмитява вносните стоки от Великите сили, българският съд вече може да осъди поданик на Велика сила, извършил убийство на наша територия...

Честит Ден на независимостта!

"Знаме"

 


Свързани