Регионът

Пещера отбеляза Деня на независимостта

  22.09.2024 16:43             
Пещера отбеляза Деня на независимостта

"Денят на Независимостта е важен, защото всичко е извоювано с много мъка, много борба от българите. Ние сме тук да почетем знаковата дата 22 септември 1908 г., да почетем паметта на тези, които отдадоха всичките си сили, за да защитят интересите на България“. Това обяви зам.-кметът на Община  Пещера Гълъбина Карамитрева.

В парка, тази сутрин тържествено бяха отбелязани 116 години от обявяването на Независимостта на България. Организатор на официалната церемония е Община Пещера. За да почетат годишнината тук пристигнаха кметът Йордан Младенов, Петя Цанкова- народен представител от Коалиция „БСП за България“, общински съветници, представители на политически партии, учители, ученици, общественици и граждани.

Актът от 22 септември превръща България в пълноправен член на международната общност. 

В празничното си слово Карамитрева изтъкна още, че независимостта е опората на свободата. „Тя дава сили за съзидание. Благодарение на святото дело ние днес можем да живеем като свободен народ. Честит празник, честит Ден на Независимостта!“, пожела Карамитрева на присъстващото множество.

След едноминутно мълчание в памет на славните герои и химна на Република България, пред паметникът-костица бяха поднесени венци и цветя от градоначолника, председателят но Общински съвет- Пещераи признателни пещерци.

На 22 септември България отбелязва Деня на независимостта. На този ден през 1908 г. във Велико Търново княз Фердинанд, министър-председателят Александър Малинов и министрите на Демократическата партия обявяват страната за независима.

Независимостта на България е обявена в църквата "Свети Четиридесет мъченици" в град Търново. Там Фердинанд прочита предварително подготвения манифест. България вече е независимо царство, а Фердинанд получава титлата цар. Вестта достига бързо до всички краища на страната, където се провеждат радостни шествия.

 


Свързани